Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Wonen & Tuinieren

Dit is de allersnelste manier om een vaatdoekje te reinigen

hoe-vaak-vervang-jij-het-vaatdoekje.jpg

Om te voorkomen dat ziekmakende bacteriën in contact komen met ons eten, zouden we eigenlijk elke dag een schoon vaatdoekje moeten pakken. Maar laten we eerlijk zijn, dat lukt niet altijd. Gelukkig bestaat er een snelle manier om het te ontsmetten. 

Vaatdoekjes zitten vol bacteriën. Maar als het nog fris ruikt, is de verleiding groot om het fornuis er gewoon nog een dag – of twee – mee schoon te vegen. En wat te denken van de afwasborstel of, erger nog, het schuursponsje. Ook zo’n walhalla voor bacteriën. Veel mensen laten hun afwasborstel of afwassponsje in de afwasmachine meedraaien. Maar dit doodt lang niet alle ziekteverwekkende bacteriën. Moeten we de afwasborstel dan ook elke dag vervangen?

Magnetron doodt bijna alle bacteriën

De magnetron biedt uitkomst. Zo ontdekten onderzoekers van de Universiteit van Florida een paar jaar geleden dat die 99 procent van alle huishoudbacteriën doodt. Zelfs virussen leggen na één tot twee minuten op vol vermogen massaal het loodje.

Zo is het vaatdoekje ontsmet

Het hygiënische recept: maak een vaatdoekje of sponsje goed nat, leg het één tot twee minuten in de magnetron op vol vermogen en het is weer superfris.

Brandgevaar

Maar helemaal zonder risico is de ontsmettingstruc niet. Droge doekjes en sponsjes kunnen in brand vliegen. Vergeet ze dus niet flink nat te maken! Schuursponsjes die metaal bevatten mogen bovendien absoluut niet in de magnetron. Dan krijg je vuurwerk.

Andere ontsmettingstips

Het Voedingscentrum raadt overigens niet aan om de magnetron als ontsmettingsmiddel te gebruiken. Om te voorkomen dat bacteriën in aanraking komen met voedsel, komen zij met de volgende lijst van aanbevolen maatregelen.

– Verschoon vaatdoekjes elke dag.
– Was vaatdoekjes op minimaal zestig graden in de (vaat)wasmachine.
– Gebruik keukenrol voor heel vieze oppervlakten.
– Vervang handdoeken en theedoeken geregeld en was ook deze op zestig graden.
– Hang natte doeken uit zodat ze kunnen drogen.
– Gebruik liever geen afwassponsje, daar blijven te veel bacteriën in zitten.
– Gebruik een afwasborstel als hygiënisch alternatief voor sponsjes.

Bekijk ook

Aangekoekte etensresten? Als het vaatdoekje en schuursponsje niet meer helpen, is er een simpele truc om het fornuis weer te laten glimmen. Zonder schrobben!

De beste huishoudtips gratis ontvangen in je mailbox? Meld je aan voor de Margriet nieuwsbrief.

Ook interessant