Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Wonen & Tuinieren

Zo geniet je langer van een boeket bloemen

boeket-bloemen.jpg

Ga jij ook regelmatig naar de markt of het tuincentrum voor een mooi boeket? Een bos bloemen in de woonkamer ruikt niet alleen lekker, het staat ook zo gezellig. Helaas is de schoonheid van een boeket maar van tijdelijke aard.

Hoe lang een boeket goed blijft, hangt van allerlei factoren af. Zo gaat bijvoorbeeld de ene bloemsoort langer mee dan de andere. Wat voor soort boeket je ook in huis hebt, met onderstaande tips kun je de houdbaarheid van elke bos bloemen flink verlengen.

Meteen in het water

Snijd alle steeltjes altijd eerst schuin af voordat je de bloemen in een vaas zet, zodat ze genoeg vocht kunnen opnemen. Verwijder ook al het blad aan de onderkant van de steel. Als de bladeren onder water komen te staan, raakt het water namelijk vervuild en dat doet het boeket geen goed. Bloemen moeten na aanschaf zo snel mogelijk weer in het water staan, dus de volgende stap is het vinden van een juiste vaas. Zorg ervoor dat alle stengels van het boeket genoeg ruimte hebben. Wanneer de steeltjes beschadigd raken, zullen de bloemen namelijk snel verwelken.

Controleer voordat je de bloemen in de vaas doet, ook of de vaas goed schoon is. Bacteriën zijn namelijk dodelijk voor een bloem. Wil je geen risico lopen? Maak de vaas dan van tevoren goed schoon met water en een klein beetje bleekwater. Spoel de vaas goed af en vul hem met schoon lauwwarm kraanwater. Houd ongeveer een laag water van een derde van de vaas aan. Meestal wordt er bij de bloemen een zakje bloemenvoeding meegeleverd. Dat voedt voor een deel, maar zorgt er vooral voor dat het water schoon is. Zit er geen zakje bij? Voeg dan een drupje bleekwater aan het water toe.

Goede plek

Houd de vaas vervolgens goed in de gaten. Sommige bloemen drinken zoveel dat ze droog komen te staan. Vul de vaas daarom dagelijks bij tot een derde van de vaas. Daarnaast is het raadzaam om het water in de vaas eens in de drie dagen te verversen. Houd ook de temperatuur goed in de gaten. De meeste bloemen kunnen niet goed tegen grote temperatuurwisselingen. Probeer het boeket daarom niet te dicht bij een verwarming te plaatsen. Bij de fruitschaal is overigens ook geen gunstige plek. Fruit scheidt namelijk een gas af (ethyleengas) dat ervoor zorgt, dat bloemen sneller verwelken.

Bloemen-EHBO

Is het al te laat en zit je boeket na enkele dagen al vol met al hangende, zachte stelen met slappe en verwelkte bloemen? Maak dan direct de vaas schoon en ververs het water. Voeg een druppel bleekmiddel toe om bacteriën weg te houden. Snijd vervolgens één tot vijf centimeter van de steel in een scherpe hoek en zet de bos in het schone water. Na een paar uur zou je hangende bloem weer helemaal de oude moeten zijn!

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron| Omroep Max, Bloomon
Beeld| iStock

 

Ook interessant