Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Wonen & Tuinieren

Zijn je kamerplanten verlept? Breng ze naar het asiel!

planten-asiel.jpg

Het voorjaar komt eraan en dat betekent dat het tijd is voor een grote schoonmaak. Zijn je fraaie kamerplanten in de vensterbank inmiddels verlept? Wacht nog even met ze in de groencontainer kieperen. In Zwolle neemt een asiel voor oude planten ze namelijk liefdevol op.

Het asiel werd in 2014 opgericht als plantenopvang aan huis. Dat bleek al snel zo’n succes, dat de ruimte aan huis te klein werd. De opvang werd daarna overgenomen en op een andere locatie omgedoopt tot plantenasiel. Ook op die locatie groeit het asiel nu zo hard, dat er nu zelfs een tweede vestiging bijkomt in de Overijsselse stad.

Bijna-dode planten

In het asiel worden alle soorten planten opgelapt, gestekt, vertroeteld en verzorgd, totdat ze klaar zijn voor een nieuwe eigenaar. “Mensen brengen hier planten heen die ze zelf niet meer kunnen of willen verzorgen, of die bijna dood zijn,” legt vrijwilligster Priscilla uit, die al geruime tijd in het asiel werkt. “Wanneer kamerplanten hier zijn opgenomen en in goede conditie verkeren, komen ze beschikbaar voor adoptie.”

Zelf een plant brengen

Wil je je je levenloze stekkie een tweede thuis geven of ben je op zoek naar een nieuw exemplaar? Informeer dan eerst even naar de openingstijden; het asiel is namelijk maar beperkt geopend. De planten zijn in principe gratis. “Al is een kleine donatie ook fijn. Van die donaties kunnen we weer nieuwe potten en grond kopen!” vertelt de vrijwilligster.

Planten-EHBO

Ziet je kamerplant er maar een beetje pips uit en heb je zin om er zelf mee aan de slag te gaan? De oplossing is vaak simpel.

Bladeren vallen af
Verliest je kamerplant zijn bladeren? Dan kan het zijn dat je plant is uitgedroogd. Giet dan één keer zoveel water in de pot, totdat de grond volledig verzadigd is. Let er wel op, dat je je plant niet verdrinkt. Kamerplanten verdragen eerder te weinig water dan te veel.

Bruine bladpunten
Krijgen de bladeren een bruine punt? Grote kans dat je plant te weinig licht krijgt. Knip de kale takjes af en verhuis de plant naar een plek bij het raam. Krijgen de blaadjes gaatjes of worden ze volledig bruin of geel? Dan krijgt hij waarschijnlijk te veel licht. Dat kan vooral in de zomermaanden gebeuren. Zet je planten in de zomer bij een raam op het oosten of het westen. Dan krijgen ze wel zonlicht, maar niet te veel.

Grijze en kleverige bladeren
Zit er een grijs, kleverig goedje op de bladeren? Dan heb je helaas last van bladluis. Zet de kamerplant apart en controleer ook je andere planten. Bladluizen verspreiden zich gemakkelijk naar andere planten. Maak een sopje en veeg de besmette plant af met een doek.

Plant groeit niet

Ziet je plant er bleek uit en groeit hij nauwelijks? Dan is de kans groot dat je plant wat voeding nodig heeft. Het beste is, de plant te verpotten met verse potgrond. Lees wel eerst even goed de aanwijzingen op de verpakking. Te veel bemesting is dodelijk voor je kamerplant.

Bron| RTL Nieuws, de Stentor, Indebuurt
Beeld| iStock

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Ook interessant