Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Wonen & Tuinieren

Dol op dít zomerse fruit? Zo groei je ze heel gemakkelijk in je eigen keuken of tuin

zelf-blauwe-bessen-groeien.jpg

Ben jij dol op blauwe bessen? Naast dat ze hartstikke lekker zijn, zitten ze ook nog eens vol antioxidanten waardoor ze heel gezond zijn. En we hebben goed nieuws, die blauwe bessen die kun je namelijk heel makkelijk zelf in je keuken of tuin groeien.

We leggen je uit hoe je dit doet. 

Zelf blauwe bessen plant groeien 

Blauwe bessen zijn een van de gezondste fruitsoorten. Niet alleen door de antioxidanten, maar ook depolyfenolen, vezels en fytonutriënten maken ze goed voor je hersenen en darmen. Hoogste tijd om ze dus wat vaker te eten. En hoe makkelijk (en een stuk goedkoper) is dat, als je zelf een blauwe bessen plant kunt groeien. TikTokker Armen Adamjan maakte een filmpje met een simpel stappenplan: 

@creative_explained

Grow some blueberries 🤩🌱 ##blueberry ##garden ##gardening ##plants ##planttips ##plantbased ##diy ##recycle ##lifehack ##plantsoftiktok ##learnontiktok ##hacks

♬ original sound – Armen Adamjan

Aan de slag 

Allereerst heb je een kleine plantenbak of een potje nodig. Vul deze met goed doorlatende aarde. Pak daarna je blauwe bes erbij. Je kunt hiervoor het beste een biologische variant gebruiken, want chemicaliën kunnen de groei van de blauwe bessen plant remmen. Knijp vervolgens je bes voorzichtig plat, zodat de zaadjes naar buiten komen. Leg de bes in een kuiltje in de grond van je potje en bedek ‘m daarna met een beetje aarde. Geef de grond een beetje water en zet er op de kop een glazen potje of halve plastic fles op. Dit zorg voor een vochtig klimaat, waarin de blauwe bessen plant goed kan groeien. Vervolgens zal er al snel een klein plantje ontstaan. Geef je plant ongeveer één keer per week water. 

Lees ook: Dít zijn de verschillen tussen blauwe bessen en bosbessen

Een echte struik

Je zult even geduld moeten hebben voordat je plant echt een struik wordt. Zodra de blauwe bessen plant 15 centimeter gegroeid is, kun je ‘m van de keuken naar buiten overplanten. In de tuin kan de plant vervolgens verder uitgroeien tot een volwaardige blauwe bessenstruik. Als je plant eenmaal bessen heeft is het belangrijk om ze op tijd te plukken. Te vroeg zijn ze niet lekker, maar te laat zijn ze minder houdbaar. Een rijpe blauwe bes herken je als ‘ie volledig blauw is. De geplukte bessen kun je ongeveer een week in de koelkast bewaren. 

Bron | Bedrock, TikTok, Fruitbomen
Beeld | Getty Images

Voice Algemeen

Wil jij meer van dit soort handige tips en lifehacks, zónder dat je ernaar hoeft te zoeken? Krijg ze dan nu dagelijks te horen van Margriet! Via de Google Assistent op je telefoon of tablet, óf je Google Home, kun je heel makkelijk met Margriet praten en dagelijks de slimste en handigste tips krijgen. Klik hier om direct de tip van vandaag te beluisteren. Meer uitleg nodig? Klik dan hier

Ook interessant