Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Wonen & Tuinieren

Woontrends volgens de trendwatcher

woontrends.jpg

Wat kunnen we de komende tijd verwachten op woongebied? Margriet heeft het aan Trendwatcher Adjiedj Bakas gevraagd! 

Hoe woont Adjiedj Bakas zelf?

Wie Adjiedj Bakas (53)
Woont nu samen met zijn partner in Amsterdam, waar ze uitkijken over het Sarphatipark.
In de toekomst “Al zitten we hier goed, we denken wel na over later. Er zijn geen concrete plannen, maar we neigen naar een samenlevingsvorm met een groepje vrienden, een woongroep. Als ik oud ben, wil ik wel wat gezelligheid.”

De woontrends

Generatiemix

“Ken je de televisieserie Golden girls nog? Dat was de voorloper van deze trend. In Duitsland is het fenomeen al behoorlijk populair en nu krijgen wij ze ook: gemengde woongroepen van zestigplussers en jongeren. Het is een woonvorm voor mensen die eenzaamheid willen tegengaan, of die een eind willen maken aan de single people society, zoals ik dat noem. Niet meer alles individueel doen, maar gezamenlijk. Je koopt als groep bijvoorbeeld een leegstaand kantoorpand, een oude school of fabriek en maakt daar een prachtige woongelegenheid van met een gemeenschappelijke keuken en gedeelde woonkamer. Dat kan hartstikke gezellig zijn. En het voorziet in een behoefte. Langzamerhand verdwijnen de verzorgingshuizen. En mensen willen daar ook niet meer hun oude dag doorbrengen, ik althans niet. In een woongroep heb je niet alleen gezelligheid en aanspraak, maar ook hulp van je – jongere – medebewoners. Hypotheekbanken denken op dit moment na over speciale woongroep-hypotheken.”

Huisvrienden

“In grote steden is een huis voor starters zo’n beetje onbetaalbaar geworden. Kopen, zowel in Amsterdam of Utrecht als bijvoorbeeld richting het zuiden in een stad als Den Bosch, is duur. Te duur. Wat je daardoor steeds meer gaat zien is dat vrienden of vriendinnen die allebei nieuw zijn zijn op de woningmarkt, samen een huis kopen. Je hoeft dus geen romantische relatie meer te hebben om te gaan samenwonen. Afhankelijk van de inrichting van de woning deel je de keuken, maar heb je een eigen slaapkamer en eventueel een eigen badkamer. Hierdoor heb je, anders dan in een studentenhuis, wel je privacy. Maar je bent toch roommates, of housemates, iets wat we kennen van een Amerikaanse sitcom als Friends. Niet dat zoiets alleen in de Verenigde Staten voorkomt. In Barcelona is het delen van een huis al jarenlang aan de orde van de dag, al gaat het daar voornamelijk om huurwoningen.”

Huur voor het leven

Adjiedj Bakas signaleert nóg een bijzondere woontrend onder ouderen. “Het gaat hierbij om mensen die hun huis verkopen en met de opbrengst daarvan een appartement huren waarin ze hun laatste jaren doorbrengen.” Het bijzondere aan deze trend is dat de kersverse huurders het huurbedrag voor de gehele woonperiode vooruitbetalen aan een verzekeringsmaatschappij. “De bedoeling is dat met de verzekeraar een tijdsbestek wordt afgesproken; de verwachte levensduur van de huurders. Zij betalen in één keer de huur voor deze periode, of die nou vijf of vijftien jaar is. Leven ze langer, en blijven ze dus langer in het appartement, dan draait de verzekeraar op voor de resterende huurlasten. Leven ze korter, en wonen ze er dus minder lang dan de afgesproken tijd, dan mag de verzekeraar het te veel betaalde bedrag houden.”

Ook interessant