Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Wonen & Tuinieren

Last van witte vliegjes in de tuin? Dit kun je doen tegen deze plaag

witte-vliegjes-in-de-tuin.jpg

Heb jij de afgelopen tijd een zwerm aan witte vliegjes in je tuin? Je bent niet de enige. In sommige delen van het land vormen de beestjes de afgelopen dagen een echte plaag. Zo kunnen ze soms wel met duizenden je tuin bezetten. We leggen je uit hoe je ze het beste kunt bestrijden. 

Vooral op déze plekken is de kans op een plaag het grootste.  

Witte vliegjes in de tuin 

Op meerdere plekken in Nederland nemen witte vliegjes de afgelopen tijd in grote aantallen de tuin over. Vooral in Noord-Brabant lijkt de plaag het grootste. De witte vliegjes zitten op planten. Zodra je die aanraakt vliegen ze allemaal op, komen ze op je zitten of nestelen ze zich op je eten. Aan Hart van Nederland legt boswachter Frans Kapteijns uit dat dit eigenlijk een soort luizen zijn. Vandaar dat de witte vliegjes ook wel motluizen worden genoemd. Vooral bij jonge bladeren zuigen ze graag de plantsappen op. De vliegjes zijn vaak te vinden op plekken waar een gewas groeit en waar onvoldoende vijanden voor ze zijn. Hierdoor kan er een echte plaag ontstaan. Zo zijn de vliegjes bijvoorbeeld veel te vinden in de omgeving van aardbeientelers.

De motluizen bestrijden

De beste manier op de witte vliegjes in de tuin te bestrijden, is door oude planten in je tuin te laten staan en gevallen bladeren te laten liggen. Hier komen andere insecten en beestjes op af, die de witte vliegjes opeten. Daarnaast kan het volgens Kapteijns ook helpen om wat groene zeep te verdunnen met water hiermee de planten te besproeien. Je kunt hier ook verdunde azijn voor gebruiken, maar volgens de boswachter is groene zeep beter. Als laatste tip kun je water te koken, hier een teentje knoflook en scheutje afwasmiddel aan toe te voegen en een plantenspuit met dit mengsel te vullen. 

De boswachter legt uit dat deze tips wel allemaal vooral preventief werken. Heb je de witte vliegjes al met duizenden in je tuin? Dan is het vaak al te laat. 

Lees ook: Zo herken je het verschil tussen fruitvliegjes en rouwvliegjes in huis

Minder weer, minder vliegjes

De witte vliegjes zijn vooral dol op warmere temperaturen, zoals het de afgelopen dagen is geweest. Zodra het kwik weer steeds verder onder de 20 graden zakt, zullen ook de vliegjes vanzelf weer uit de tuin verdwijnen. Als je op dit moment dus nog last hebt van een plaag, zullen ze met een paar dagen geduld vanzelf weer weggaan.

Bron | Hart van Nederland
Beeld | Getty Images

Margriet 40 ligt nu in de winkel! Met in dit nummer onder andere: een openhartig interview met Edwin Spee over zijn leven zonder Bibian, de lekkerste traktaties om van door te blijven eten, vrouwen over hun eetgewoontes, dé nieuwe modetrends en nog véél meer. Haal het nummer snel in huis of bestel ‘m online zonder verzendkosten.

Ook interessant