Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Wonen & Tuinieren

Dit kun je doen tegen witte vliegjes op je plant

witte-vliegjes-op-je-plant-zo-ga-je-ze-te-lijf-margriet.jpg

Heb je last van witte vliegjes op je plant? Dan heb je helaas last van een plantenziekte. Dit is een van de weinige ziektes die heel goed te zien is met het blote oog, omdat de witte vliegjes vaak in grote hoeveelheden voornamelijk aan de bovenkant van het blad van de plant zitten. 

En dit kun je tegen die witte vliegjes op je plant doen.

Witte vliegjes op je plant

De kleine witte vliegjes op je plant zijn ongeveer één tot drie millimeter groot en zijn vaak in grote hoeveelheden aanwezig. Als je een keertje goed aan je plant schudt, zullen ze als een soort witte wolk opstijgen. Ze komen vooral voor op plekken met een lage luchtvochtigheid en een temperatuur boven de 20 graden. Heb je je plant een tijdje buiten laten staan? Pas dan goed op als je ‘m weer naar binnen haalt. De kans is namelijk groot dat ‘ie buiten geïnfecteerd is geraakt door de witte vliegjes. 

Schadelijk voor planten

De vliegjes zijn schadelijk voor je plant, omdat ze giftig speeksel hebben, waardoor de plant aangetast kan worden. Daarnaast onttrekken de insecten de voedingsstoffen uit de bladeren van de plant, waardoor de bladeren geel uit kunnen slaan. In dit geval heeft je plant een tekort aan voedingstoffen. Witte vliegjes kunnen daarnaast virussen verspreiden via andere planten en laten een kleverig goedje achter, ook wel bekend als honingdauw, waardoor er schimmels op je plant kunnen komen. Heb je last van witte vliegjes? Dan is het dus verstandig om ze zo snel mogelijk te bestrijden. 

Lees ook: 6 soorten ongedierte op je kamerplanten (en zó kom je er weer vanaf)

Bestrijden 

Het is helaas vrij lastig om witte vliegjes op je plant te verwijderen. Je kunt met een plantenspuit en koud water de beestjes van je plant proberen af te spuiten. Zorg dat je daarbij ook de eitjes en larven onderin de plant wegspuit. Heb je echt een grote plaag? Dan zal dit waarschijnlijk niet helpen. In dit geval moet je toch écht met chemische bestrijdingsmiddelen aan de haal. Ook het voorkomen van witte vliegjes is lastig, omdat ze makkelijk van plant naar plant vliegen. Het enige wat helpt is om je planten af en toe nat te sproeien, omdat witte vliegjes niet van natte bladeren houden.  

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.  

Bron | Plantsome, 123planten
Beeld | iStock

Voice Algemeen

Wil jij meer van dit soort handige tips en lifehacks, zónder dat je ernaar hoeft te zoeken? Krijg ze dan nu dagelijks te horen van Margriet! Via de Google Assistent op je telefoon of tablet, óf je Google Home, kun je heel makkelijk met Margriet praten en dagelijks de slimste en handigste tips krijgen. Klik hier om direct de tip van vandaag te beluisteren. Meer uitleg nodig? Klik dan hier

Ook interessant