Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Wonen & Tuinieren

Hierdoor ontstaan er witte vlekken op je terracotta potten (en zó krijg je ze weg)

witte-vlekken-op-terracotta-potten.jpg

Heb jij je planten in echte klassieke terracotta potten staan, dan is het je misschien weleens opgevallen dat deze na verloop van tijd een paar witte vlekken en vegen hebben verzameld. Maar hoe komen die daar eigenlijk? We leggen het je uit. 

Van voorkomen tot verwijderen: met de onderstaande tips houd je je terracotta potten het langst mooi. 

Witte vlekken op terracotta potten 

Je verzorgt je planten uiteraard met veel liefde, maar blijkbaar kunnen die terracotta potten met hun witte vlekken ook wel wat extra aandacht gebruiken. Deze vlekken ontstaan door het water dat je aan je planten geeft. Terracotta potten voeren namelijk het overtollige water af, en daarbij blijven de mineralen achter op de bloempot. In water uit de kraan zitten vaak allerlei mineralen die een kalkachtige laag, oftewel die witte vlekken, op je potten achterlaten. Vooral in gemeenten met hard kraanwater heb je meer kans op dit soort aanslag. 

Vlekken voorkomen

De oplossing om voortaan witte vlekken en vegen te voorkomen is dan ook heel simpel: geef je planten geen water meer uit de kraan. Kies bijvoorbeeld voor regenwater of gedestilleerd water. Daar zitten de mineralen die wit uitslaan op de pot niet in. Wil je toch kraanwater aan je planten geven? Dan kun je dit water het best eerst een nachtje laten staan, voordat je het aan de planten geeft. Hierdoor verdrijf je een deel van de mineralen uit het water. Maar let wel op: het gaat slechts om een deel. Er blijft dus nog een kans bestaan dat het kraanwater voor witte vlekken zorgt. 

Lees ook:
Waarom je planten het best in een terracotta pot kunt zetten

Vlekken verwijderen 

Is het kwaad al geschied en zitten je terracotta potten onder de witte vlekken? Niet getreurd. De witte vlekken krijg je namelijk redelijk eenvoudig weer weg. Vul een emmer met warm water en voeg hier een scheut azijn aan toe. Naast azijn kun je ook wat groene zeep of soda toevoegen om er een sopje van te maken. Vervolgens kun je met een spons en/of harde borstel de vlekken wegschrobben. Om goed te schrobben is het handig om je plant eerst even uit de pot te halen. 

Ook bij groene aanslag op je terracotta potten, die ontstaat door vocht en zuurstof, doet schrobben met het bovenstaande middeltje wonderen.  

Bron | Roomed, Home Meets Nature
Beeld | Getty Images

Margriet Extra: Groen & Duurzaam ligt in de winkel! In deze special lees je alles over de laatste tuintrends (speciaal voor mensen zonder groene vingers), kun je buitenkijken bij een B&B met brocante tuin, vind je een uitneembaar boekje over groen, en nog véél meer. Haal het nummer snel in huis of bestel ‘m online zonder verzendkosten.

Ook interessant