Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Wonen & Tuinieren

Dus dít is dat mysterieuze witte poederlaagje op je planten

kamerplant-2019.jpg

Lijkt het weleens alsof er een wit poederlaagje op je planten zit? Dan is de kans groot dat dit wolluis is. Wat is dit precies?

En misschien nog wel belangrijker: hoe kom je er weer van af?

Wat zijn wolluizen?

Wolluizen zijn kleine insecten die een beetje lijken op pissebedden, maar slechts 3 tot 6 millimeter groot zijn. De beestjes bevinden zich op houtige en groene delen van de plant en hebben een soort wit, wasachtig poeder over zich heen. De wolluis bijt zich een weg door het blad heen, naar de aderen van de plant. Omdat het beestje de voedingsstoffen uit de plant zuigt, kan het blad geel of bruin worden en uiteindelijk afsterven. Daarnaast kunnen vruchten of bloemen uitvallen. Ook scheiden wolluizen honingdauw af. Dit is een plakkerig stofje waarin zich schimmels kunnen vormen.

Orchideeën en cactussen

Wolluis kan zowel bij tuinplanten als kamerplanten een plaag vormen. Over het algemeen komt het niet vaak voor dat een infectie van wolluis ervoor zorgt dat de plant afsterft, dit gebeurt alleen als er sprake is van een zeer grote plaag. Binnenshuis komen ze veel voor op planten als orchideeën en cactussen en in de tuin zitten ze het liefst op onder andere citrusbomen, olijfbomen, bamboe en varens.

Wolluizen bestrijden

Het vervelende aan wolluizen is dat ze bestendig zijn tegen temperaturen tot maar liefst -40 graden. Het bestrijden ervan kan daarom best lastig zijn. Er zijn wel een aantal manieren om ze weg te jagen. Probeer in eerste instantie om de beestjes weg te halen door met een waterspuit over de plant heen te sproeien. Omdat het relatief grote luizen zijn, kun je goed controleren of ze daadwerkelijk weg zijn. Werkt dit niet, probeer ze dan elke dag aan te stippen met een watje doordrenkt in alcohol of spiritus, totdat de plaag verdwenen is. Zitten de luizen er dan nog steeds, probeer het dan met speciale bestrijdingsmiddelen die te vinden zijn in tuincentra.

Deze winterharde olijfboom koop je nu van 44,95 euro voor slechts 29,95 euro in de Margriet Shop.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Plantsome
Beeld | iStock

Ook interessant