Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Wonen & Tuinieren

Wespen eng? Ze zijn om déze reden juist nuttig

wespen-eng-ze-zijn-om-deze-reden-juist-nuttig.jpg

Nu de avonden warmer worden, gaat er niets boven een gezellige barbecue met veel lekker eten en goed gezelschap in de tuin. Maar jij bent niet de enige die dit gezellig vindt, want ook wespen genieten van de warmere temperaturen. Je doet er vaak alles aan om de wespen te verjagen, maar dat zou je éigenlijk niet moeten doen.

Hoe vervelend ook, wespen zijn best wel nuttig.

Wespen zijn dol op muggen en vliegen

Muggen en vliegen komen vaak op lekker eten en zoete drankjes af. En laat wespen nou nét dol op deze insecten zijn. Een wesp vangt namelijk ongeveer 1,5 insect per uur. Ook vangen ze veel insecten die voedselgewassen kunnen aantasten. Zonder wespen zou er waarschijnlijk een plaag van muggen en vliegen kunnen uitbreken. Daar wordt toch niemand blij van?

Bloemen

Heb jij veel bloemen in je tuin of op je balkon? Dan heb je nog meer redenen om dankbaar te zijn voor de wesp. Want net zoals bijen en hommels bestuiven wespen bloemen. Dit zorgt ervoor dat jouw tuin of balkon er mooi bij staat. Nu de bijen worden bedreigd met uitsterven, zijn de wespen nog belangrijker geworden. Als de wespen koninginnen ontwaken uit hun winterslaap, nemen ze voeding uit de nectar van planten en zo bestuiven ze later in het seizoen de laatbloeiende planten, zoals aardbeien en frambozen.

Lees ook: Wesp in de buurt? Zó zorg je ervoor dat je niet wordt gestoken

Favoriete gasten

We snappen allemaal dat wespen niet onze favoriete gasten zullen worden, maar ze hebben dus wel degelijk een aantal goede eigenschappen. Als je wespen niet in je buurt wilt hebben, vermijd dan bijvoorbeeld sterke parfums en zet het eten bedekt op tafel. Het is goed om te weten dat de kleine beestjes nooit zomaar steken, alleen wanneer ze zelf gevaar lopen. Blijf dus rustig en maak geen wilde bewegingen, als ze rond de tafel vliegen.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Eigenhuisentuin.nl
Beeld | iStock

Ook interessant