Wonen & Tuinieren

Welke snijplank kun je het beste gebruiken?

snijplank.jpg

Van hout, glas, plastic of bamboe: snijplanken heb je in allerlei soorten en maten. Maar welke is het beste voor je messen? En welke het meest hygiënisch?

“Voor het behoud van je messen is het belangrijk om de juiste snijplank te gebruiken,” weet Harm van Rooij, hobbykok en messendeskundige bij e-Messen.nl. Dat wil zeggen: niet te hard! “Glas of steen zijn absoluut uit den boze. Ze zijn misschien het meest hygiënisch, maar je hebt binnen no-time botte messen.”

Beukenhouten snijplank het best

Kunststof en hout zijn volgens Van Rooij wel geschikt. “Dit is van zachter materiaal dan je messen, waardoor deze langer scherp blijven.” Toch is hout nét iets beter. Dit heeft namelijk de natuurlijke eigenschap om een beetje ‘terug te veren’, aldus de messendeskundige. Maar let op: niet alle houtsoorten zijn geschikt als snijplank. Zo is vurenhout te zacht en is taxus ronduit giftig. “Beukenhout wordt het meest gebruikt,” vertelt de messendeskundige. “Dit hout is redelijk hard, waardoor het niet snel zal beschadigen. Dat is ook hygiënischer, want als er krassen en groeven in een snijplank komen, heb je meer kans dat bacteriën zich erin ophopen.”

Kromme plank

Het enige nadeel van hout is dat het ‘leeft’ en krom kan trekken. Als je dat niet wil, kies dan voor een zogeheten ‘kopshouten’ snijplank, zo eentje met blokjes. Deze stukjes zijn op zo’n manier met elkaar verlijmd dat de snijplank niet snel krom zal trekken.

Bamboe goedkoper, maar harder

Een goedkoper alternatief is bamboe, een grassoort waar tegenwoordig heel veel snijplanken van worden gemaakt. “Bamboe is prima te gebruiken, het is alleen wel harder dan houtsoorten,” vertelt Van Rooij. “Hierdoor kan je mes net wat sneller bot worden dan bij een beukenhouten snijplank. Fabrikanten van heel dungeslepen messen raden het gebruik van bamboe snijplanken daarom af.”

Insmeren met olie!

Wist je trouwens dat je een houten en bamboe snijplank regelmatig moet insmeren met olie? Zo blijft je snijplank langer mooi en – nog belangrijker – hygiënisch: de olie vult de poriën van de snijplank en legt er een beschermend laagje overheen, zodat er geen bacteriën in kunnen kruipen. Er wordt wel gezegd dat het hars in houten snijplanken bacteriën doodt, maar navraag bij het Voedingscentrum leert dat je daarvoor echt wel wat meer hars nodig hebt.

Je kunt speciale mineraalolie voor snijplanken gebruiken, maar volgens de messenexpert werkt gewone olijfolie of andere ‘eetbare’ olie net zo goed, zolang het maar niet te dik is. Mits je het geurtje niet vervelend vindt. Zo olie je je plank:

1. Zorg dat de snijplank goed schoon is.
2. Druppel wat olie op de snijplank en wrijf dit met een tissue of keukenpapiertje over de hele plank.
3. Laat het even intrekken.
4. Als de plank nog droog aanvoelt, de stappen 2 en 3 herhalen.

Niet in de afwasmachine

Het voordeel van een plastic snijplank is dat je hem gewoon in de afwasmachine kunt stoppen. “Maar doe dit met een houten snijplank en hij trekt binnen een mum van tijd krom,” aldus Van Rooij. Een houten plank was je daarom het beste met de hand. “Een lauwwarm, mild sopje is alles wat nodig is.” Nog een tip van de expert: als je geen kopshouten snijplank hebt, laat de snijplank dan al staande, met de nerven verticaal drogen. Zo voorkom je dat hij gaat ‘doorhangen’.

Ook interessant