Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Wonen & Tuinieren

Dit doen we met z’n allen verkeerd tijdens de voorjaarsschoonmaak

48269373-maid-hands-with-cleaning-tools-house-cleaning-service-concept.jpg

Nu de temperaturen oplopen en de zon vaker schijnt, begint het te kriebelen: het huis is toe aan een flinke schoonmaakbeurt. Voordat je enthousiast aan de slag gaat: dit zijn de 9 meest gemaakte foutjes tijdens de voorjaarsschoonmaak én hoe je ze oplost.

Schoonmaakplatform Helpling ziet elk jaar heel Nederland fanatiek aan de slag gaan én iedereen dezelfde fouten maken. Hoog tijd voor een lijstje.

Hoe meer sop, hoe beter

Associeer jij sop ook met schoon? Fout. Schoonmaakmiddelen werken niet beter als ze meer sop produceren. Te veel sop remt juist de stof van het schoonmaakdoekje af, waardoor het je vuil minder effectief verwijdert.

Tip: Let altijd op de aanbevolen hoeveelheid. Dat is ook beter voor het milieu.

Een vieze dweil door je huis halen

Na het stofzuigen als finishing touch nog de dweil door het huis halen? Dat heeft alleen zin met een schone dweil. De dweil is warm, vochtig en komt in contact met etensresten. Dé ideale plek voor bacteriën om te nestelen.

Tip: Was de dweil elke keer nadat je hem hebt gebruikt op 60 graden. Kan jouw dweil niet in de was? Koop dan elke twee maanden een nieuwe.

Ramen lappen als de zon schijnt

Als de zon gaat schijnen, zie je ineens hoe vies die ruiten zijn. Tijd om de ramen te lappen, denken veel mensen dan direct. Toch kun je dat beter niet doen. Door de warmte van het zonlicht wordt het glas veel heter. Daardoor verdampt het water met schoonmaakmiddel veel sneller en dat zorgt voor lelijke strepen op de ruiten.

Tip: Wees geduldig en wacht tot een bewolkte dag.

Een (te) volle stofzuigerzak vervangen

Vaak merk je pas dat je de stofzuigerzak moet vervangen als de stofzuiger het nog amper doet. Het is niet aan te raden om er pas een nieuwe in te stoppen, als de zak op exploderen staat. Door zand en stof neemt de zuigkracht enorm af en etensresten kunnen gaan schimmelen in de stofzuigzak. Vervang de zak als hij voor tweederde gevuld is. Bij de meeste mensen is dit na 6 tot 8 weken.

Tip: Wat dacht je van een stofzuiger zónder stofzuigerzak! Ook deze zijn net zo effectief en in meerdere prijsklassen te vinden (redelijk prijzig maar erg fijn in gebruik en het scheelt je op den duur natuurlijk vele stofzuigerzakken kopen!). De nieuwste Dyson V10 Motorhead stofzuiger is ook snoerloos en maakt stofzuigen dus helemáál makkelijk. De V10 heeft een sterkere zuigkracht dan andere snoerloze stofzuigers. Wij zijn fan.

Rubberen handschoenen om je tegen bacteriën te beschermen

De WC pak je liever niet aan zonder rubberen handschoenen, maar vaak heb je er weinig aan. Als je zweet of als er water in de handschoenen komt, ontstaat er een vochtige omgeving die perfect is voor bacteriën om zich te vermenigvuldigen.

Tip: Strooi wat bloem in de handschoenen voordat je ze aantrekt: dat absorbeert vocht direct. Hang de handschoenen na de schoonmaak binnenstebuiten uit.

Wassen in een vieze wasmachine

Na elke was lijkt je wasmachine schoon en fris, maar schijn kan bedriegen. Heb je weleens een stinkende wasmachine gehad? Dat komt omdat de vochtige wastrommel de perfecte omgeving is voor bacteriën.

Tip: Los dit probleem eenvoudig op door een programma te draaien met 50 gram soda in de trommel en 50 ml azijn in het vakje. Meer slimme tips voor een stinkende wasmachine vind je trouwens in dit handige artikel.

Stof verwijderen met een nat doekje

Als je met een nat doekje over de vensterbank of boekenplanken gaat, zie je direct hoeveel stof daar was verzameld. Het lijkt dan of je veel eer uit je werk haalt, maar op vochtige oppervlakken blijft stof beter liggen.

Tip: Eerst stoffen met een droge doek of plumeau en daarna stofzuigen.

De vriezer nooit ontdooien

Door de koelkast halen we af en toe wel een doekje, maar de vriezer wordt vaak vergeten. Bacteriën zijn niet actief bij -18 en lager, maar komen tot leven zodra de temperatuur stijgt. Bijvoorbeeld als je het deurtje te lang open laat staan.

Tip: Er zit niets anders op dan de vriezer te ontdooien. De simpelste manier om dit te doen is door de lege vriezer ’s avonds te vullen met handdoeken. Haal de de natte handdoeken er de volgende dag uit en maak de vriezer schoon met een sopje op basis van schoonmaakazijn.

Onder een stoffig dekbed slapen

Heb jij een winter- en zomerdekbed? Bij het verwisselen naar een dunner exemplaar, kun je deze het beste eerst opfrissen voordat je hem op je bed legt.

Tip: Opfrissen doe je door het dekbed een middag in het zonlicht te leggen. UV-stralen doden dan de huismijt

Schoonmaken kan alle kanten opgaan: van goede low-budget artikelen tot glamour stofzuigers! Kies wat bij je past, en wie weet krijg je er zelfs plezier in!

 

Lees ook:

Superschoonmaaktip: dit goedkope middeltje laat rvs (van afzuigkap en oven) weer blinken
Dit is de vieste plek op het toilet (en het is niet de wc-bril!)
Snel en simpel je oven schoonmaken: dit zijn dé tips
Rotklusje? De afzuigkap schoonmaken was nog nooit zo makkelijk!
Vlekken en kringen op je matras: zo krijg je ze schoon

Bekijk ook:

Meer artikelen van Margriet lezen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief via margriet.nl/nieuwsbrief 

Ook interessant