Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Wonen & Tuinieren

Deze schoonmaakmiddelen kunnen we beter (veel) minder vaak gebruiken

plekken-viezer-dan-toiletbril.png

Als er thuis iemand grieperig is, ontkom je er niet aan. Maar onder normale omstandigheden kun je voor je gezondheid beter niet schoonmaken met bleek, waarschuwt de Gezondheidsraad. Dat desinfecterende reinigingsmiddel zorgt er namelijk voor dat slechte bacteriën sterker worden.

Bleek en andere desinfecterende schoonmaakmiddelen zijn bedoeld om zo veel mogelijk bacteriën te doden. Ze doden dus ook goede bacteriën die ons lichaam juist nodig heeft. Bovendien zou je bij overmatig gebruik zelfs een allergie voor schoonmaakproducten kunnen ontwikkelen, waarschuwt de Gezondheidsraad.

Antibiotica helpt steeds minder vaak

Nog enger is dat ziekmakende bacteriën immuun kunnen worden voor het reinigingsmiddel, waardoor je toch ziek kunt worden. Maar sterkere bacteriën zullen óók minder goed reageren op antibiotica. De laatste jaren komen er steeds meer bacteriën bij die resistent zijn tegen dit levensreddende geneesmiddel. Ziekten die nu nog eenvoudig te genezen zijn, zoals long- of blaasontsteking, kunnen daardoor weer levensbedreigend worden. Een van de belangrijkste manieren om erger te voorkomen, is dat iedereen antibiotica op de juiste manier gebruikt. Artsen moeten het bijvoorbeeld alleen voorschrijven als het echt nodig is en als patiënt behoor je een voorgeschreven kuur netjes af te maken. Maar het helpt dus ook om deurknoppen en andere bacteriële broedplaatsen in huis niet steriel te (willen) poetsen.

Het toilet gewoon met allesreiniger

Het goede nieuws is dat we helemaal geen desinfecterende (en milieuverontreinigende) schoonmaakmiddelen hóéven te gebruiken. Zo is er volgens de Gezondheidsraad geen wetenschappelijk bewijs dat het routinematig gebruik van dit soort middelen beter is voor de gezondheid dan schoonmaken met water en groene zeep. Ook de wc hoeven we niet met bleek te reinigen. “Gewoon heet water en een sopje van allesreiniger werkt prima,” meldt een expert van het Voedingscentrum. “Je huis wordt niet honderd procent steriel, maar dat is ook niet nodig als iedereen gezond is. Een uitzondering is als er iemand thuis erg ziek is en bijvoorbeeld een ernstige infectie heeft, of als er mensen zijn met klachten als diarree en overgeven. Dan kan het gebruik van bleekmiddel wel nodig zijn.”

Zo herken je een desinfectiemiddel

Als op een schoonmaakmiddel staat dat het product ‘desinfecterend’ of ‘antibacterieel’ werkt, weet je genoeg. Bij twijfel kun je de ingrediëntenlijst bekijken. De meest voorkomende desinfectiemiddelen zijn chloor, triclosan en chloorhexidine. Dit laatste middel zit bijvoorbeeld in veel ontsmettende doekjes, handgels en zelfs in mondwater.

Wist je trouwens dat de wc veel minder smerig is dan veel mensen denken? Dit komt doordat we het toilet vaak doorspoelen. Deze tien voorwerpen zijn viezer dan de wc-bril >>

Bron | Voedingscentrum

Lees ook

8 vaginale ongemakken waarvoor je vandaag nog je huisarts moet bellen
Het subtiele symptoom van longkanker dat iedereen zou moeten kennen
Dit is de makkelijkste manier om een vaatdoekje te ontsmetten

Meer artikelen van Margriet lezen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief via margriet.nl/nieuwsbrief 

Ook interessant