Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Wonen & Tuinieren

Komt ’t met bakken uit de hemel? Zo voorkom je wateroverlast in de tuin

wateroverlast-in-de-tuin-zo-voorkom-je-dit-probleem.jpg

Regen, regen en nog eens regen. Wij worden er niet heel vrolijk van, maar het is wel goed voor de tuin. Toch? Ook dat valt helaas tegen. Zeker nu het weer vaker met bakken uit de hemel komt, is het verstandig om je tuin regen-proof te maken om wateroverlast te verminderen of zelfs te voorkomen. 

Zo zorg je dat je tuin niet verzuipt tijdens een flinke hoosbui. 

Wateroverlast in de tuin voorkomen met meer groen

Een eerste tip om wateroverlast te voorkomen, is om meer groen in de tuin te planten. Denk hierbij aan gras en borders in plaats van tegels, zodat het water beter weg kan zakken in de grond. En ook een groen dak vangt een hoop regenwater op, voordat het in je tuin belandt. Daarnaast zuigen planten en bomen een deel van het grondwater weer op, en ook hagen en struiken zijn ideaal. De bladeren verdampen namelijk water, en de wortels laten het water door in de bodem zodat dit makkelijker kan wegzakken. Ook een groen balkon, planten tegen de gevel of een verticale tuin helpen tegen wateroverlast. Hoe groener, hoe beter.

Compost op de grond

Ook compost zorgt voor een betere waterhuishouding in de tuin. Bij een kleigrond zorgt compost voor een lossere bodem, waardoor het water beter bij de wortels van je planten terecht komt. Heb je zandgrond in de tuin? Dan helpt compost juist om het water voor je planten beter vast te houden. 

Lees ook: 8 belangrijke tips om je tuin herfstklaar te maken

Hoogteverschillen in de tuin

Om wateroverlast in de tuin te voorkomen of verminderen helpt het ook om hoogteverschillen en reliëf in je tuin aan te brengen. Bijvoorbeeld door je terras, een paadje of andere bestrating in de tuin af te laten lopen. Hierdoor kan het regenwater zich makkelijker verspreiden en geleidelijk wegzakken in de grond. Je kunt zelfs een wadi, een soort greppel of kuil, aanleggen als je veel overlast hebt na regenbuien. Het water stroomt in dat geval daarnaartoe en verzuipt niet de rest van de tuin. 

Gebruik een regenton 

Een laatste handige tip om niet alleen waterlast te voorkomen, maar al dat regenwater ook slim te gebruiken, is om een regenton in de tuin te zetten. Zo verzamel je bij een stortbui water, dat je vervolgens op een droog moment weer aan je tuin kunt geven. Volgens Milieu Centraal kun je hiermee jaarlijks honderden liters water besparen. Zorg wel dat je een deksel op je regenton hebt, zodat muggen hier geen eitjes kunnen leggen.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.   

Bron | Milieu Centraal, Tuinseizoen
Beeld | iStock

Margriet 38 ligt in de winkel!  Met daarin een dossier familiegeheimen, een interview met politica Sigrid Kaag, dagboek van een scheiding en nog véél meer. Haal het nummer snel in huis of bestel ‘m online zonder verzendkosten.

Yeah, Margriet is genomineerd voor Website van het Jaar 2020! Help jij ons winnen? Stem dan snel hier.

Ook interessant