Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Wonen & Tuinieren

Waterkoker schoonmaken? Ontkalken doe je dus zó

cup-of-tea-and-acacia-flowers.jpg

Stukjes kalk in je thee, een waterkoker die stukgaat of bruin water: niet jouw cup of tea, toch? Wie geregeld slim ontkalkt, heeft helemaal nergens last van.

Als je nog wel even plezier wilt hebben van je waterkoker, geef je dat apparaat geregeld een schoonmaakbeurt. Zo krijgt kalkaanslag geen kans en werkt je koker beter en sneller. Els Jacobs is de vrouw achter de website HuishoudCoach. Op haar site geeft ze slimme tips, waaronder deze voor het schoonmaken van je waterkoker.

Dit heb je nodig: water, afwasborstel, doekje (microvezel- of vaatdoekje) schoonmaakazijn, een citroen of ontkalker. (Ontkalker werk meestal het snelst, maar citroen en azijn zijn beter voor het milieu en je portemonnee. Waar je ook voor kiest, meng deze producten nooit door elkaar).

Zo pak je het aan: giet de waterkoker eerst leeg en vul ‘m daarna met schoon water tot boven de plek waar aanslag zit.

Als je kiest voor de citroen, voeg je het citroensap toe aan het water en laat dat een aantal uur staan. Zo heeft het zuur de tijd om de kalk in je waterkoker af te breken. Ga je voor azijn? Begin dan met het openzetten van een raampje, want je moet het mengsel (het water plus een scheut azijn) aan de kook brengen en dat kan behoorlijk ruiken. Zodra het water heeft gekookt, laat je het afkoelen. Gebruik je ontkalker? Kijk dan vooral op de gebruiksaanwijzing om te zien hoeveel je het best kunt gebruiken en hoelang het mengsel moet inwerken, zodat de kalkaanslag kan oplossen.

Ben je klaar? Pak een afwasborstel en boen de waterkoker lekker schoon. Doe dat terwijl je mengsel er nog in zit, dan neem je alle kalk- en vuilresten goed mee. Daarna spoel je de binnenkant van de waterkoker goed om met fris water, totdat je zeker weet dat alle restjes van je schoonmaakmiddel zijn verdwenen.

Daarna hoef je alleen nog de buitenkant goed schoon te maken met het doekje. En ten slotte natuurlijk een lekker kopje thee te zetten voor jezelf!

Vertel: heb je ook een slimme (huishoud)tip?

Beeld: iStock

Leuk om te lezen

Bekijk ook

Vriendinnen Ingrid en Liezet gaan op pad in het oosten van Nederland.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Ook interessant