Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Wonen & Tuinieren

Wat zijn zoutlampen en waarom wil iedereen ze ineens hebben?

himalayan-pink-salt-crystals-lamp-on-the-table-in-bedroom-therapy-healthy.jpg

Ineens zag je ze overal, de roze blokken steen die worden gebruikt als lamp of kaarsenhouder. Waar komt deze nieuwe interieurtrend vandaan, en zijn die zogeheten zoutlampen ook ergens goed voor?

Toegegeven: de warme, roze gloed die zoutlampen afgeven maakt zelfs een wachtkamer van de tandarts nog gezellig! Inmiddels zijn ze niet meer weg te denken uit een hip interieur.

Kristallen

Maak niet de vergissing de roze steen een sopje te geven. Als je ‘m onder de kraan houdt, smelt-ie weg. Het gaat hier namelijk om zoutsteen: gekristalliseerd roze zout uit het Himalayagebergte, met name uit het deel dat bij Pakistan hoort. De brokken zout worden uitgehold om er een lamp of kaars in te kunnen doen. De zoutlampen geven een mooie warme gloed af, waardoor je interieur een boho- of hippie-uitstraling krijgt.

Gezondheidsvoordelen

De zoutlamp begon pas echt een trend te worden toen er werd gezegd dat zoutsteen allerlei gezondheidsvoordelen zou hebben. Zo zou zoutsteen voor een betere nachtrust en schonere lucht zorgen, en het lichaam aanzetten tot de aanmaak van het het gelukshormoon serotonine. Dat klinkt natuurlijk goed, maar kloppen deze claims eigenlijk wel?

Schonere lucht

Deels wel. Zout trekt vocht aan. Het vocht in de lucht wordt dus als het ware naar de zoutlamp toe gezogen. Daarmee óók de stofdeeltjes en schimmels die in de lucht circuleren.

Kalmerende energie

Gesteente bevat daarnaast negatieve ionen, ofwel elektrisch geladen moleculen. Deze negatieve ionen ‘neutraliseren’ positieve ionen, die leiden tot schadelijke straling van elektrische apparaten. Zoutsteen zou hierdoor in theorie kunnen zorgen voor een kalmerende energie in de ruimte.

Een héél grote lamp

Maar je zult een héél grote zoutlamp in je huis moeten neerzetten om de positieve effecten ervan te ervaren. Met één zoutlamp in je interieur zijn de effecten te verwaarlozen. De conclusie is dan ook dat een zoutlamp eigenlijk helemaal niets doet voor je gezondheid. Maar je kunt ze natuurlijk ook gewoon in je huis zetten voor de gezelligheid.

Bron | PureWow
Beeld | iStock

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Ook interessant