Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Wonen & Tuinieren

Wat is correct Nederlands: toilet of wc?

wat-is-juist-toilet-of-wc.png

De een zegt ‘toilet’, de ander ‘wc’. Maar welk woord voor ‘het kleinste kamertje’ is goed Nederlands?

Volgens het Standaardnederlands zijn toilet en wc beide correct en is het ene woord niet beter dan het andere. Wel is er een verschil tussen beide benamingen, maar dan op sociaal vlak. De woorden hebben een verschillende lading op sociaal gebied volgens Beatrijs.com, de website van Beatrijs Ritsema over etiquette, manieren en omgangsvormen.

Deftigheid

Het onderscheidend element zit hem in de associatie met ‘deftigheid’. Zo sprak de ‘gewone man’ eerder over de eufemistischer aanduiding toilet, omdat hij dat mooier vond klinken dan wc en zich chiquer wilde voordoen dan hij was. Mensen uit de hogere (adellijke) kringen vonden toilet juist burgerlijk en zeiden liever waar het op stond, dus wc.

De of het wc?

Wc is overigens een afkorting van het watercloset. Waarom we dan toch de wc zeggen in plaats van het wc? Dat komt waarschijnlijk doordat de afkorting direct is overgenomen uit het Engels en dus geen afkorting is van het Nederlandse woord watercloset.

IJskast of koelkast?

Nog zon begrippenpaar waar nogal eens stevig over wordt gediscussieerd, is ijskast of koelkast. Net als gebakje of taartje, zeer doen of pijn doen, mantel of jas, wagen of auto, japon of jurk.

MEER LEZEN over de wc of het toilet?

Bron | Onze Taal en Beatrijs

Ook interessant