Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Wonen & Tuinieren

Wat is een propagator en waarom wil je die maken voor je moestuin?

wat-is-een-propagator-voor-je-moestuin-margriet.jpg

In de ideale omstandigheden zou je natuurlijk een kas in je tuin hebben voor de moestuin. Maar laten we eerlijk zijn: niet iedereen heeft hier de ruimte (of het geld) voor. Een propagator biedt in zo’n geval uitkomst, maar wat is dit nu precies? En hoe kun je er zelf één maken?

Wij vertellen je hier alles over een propagator voor in de moestuin.

Wat is een propagator?

Als je zelf plantjes wilt kweken, dan is het belangrijk dat je zelf de temperatuur kan bepalen waarin ze groeien. Nu heb je natuurlijk weinig te zeggen over het weer buiten, maar met een propagator kun je ervoor zorgen dat de plantjes onder ideale temperaturen groeien. Een propagator is een soort van mini-kas waarmee je een eigen microklimaat kunt creëren. Je kunt het licht, de luchtvochtigheid en temperatuur regelen. En dit zijn drie hele belangrijke elementen voor als je een eigen moestuin hebt.

Lees ook: Dit zijn de makkelijkste groenten om een moestuin mee te beginnen

Hoe kun je er zelf eentje maken?

Om zelf een propagator te kunnen maken, heb je een geschikte bak met deksel nodig. Denk bijvoorbeeld aan een doorzichtige opbergdoos. Kijk goed naar de hoogte van het deksel, want grote planten hebben natuurlijk wel ruimte nodig om omhoog te kunnen groeien. Vervolgens koop je een warmtematje, die in de doos past. Deze leg je in de doos en boven dit matje plaats je een rooster waar de bakjes met zaden op komen. Vul de potjes met stekaarde en plaats de zaadjes een centimeter diep in de grond. Maak de aarde nat en bedek de zaadjes met nog meer aarde.

Zet de potjes in de propagator en sluit deze af met een deksel. Zet de propagator niet op een plek waar de zon volop schijnt, maar juist ergens in de schaduw. Stel vervolgens de juiste temperatuur in en geef water wanneer dit nodig is. Na veertien dagen zullen de meeste zaadjes ontkiemd zijn en kun je de propagator verhuizen naar een zonnige plek en het deksel er af halen. Het is namelijk de bedoeling dat de plantjes op eigen kracht verder kunnen groeien.

Bron | Roomed
Beeld | Getty

Ook interessant