Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Wonen & Tuinieren

Wat helpt tegen onkruid? Dit adviseert de onkruidkundige

istock-onkruid.jpg

Natuurazijn, keukenzout, het hete kookvocht van aardappels. Tegen onkruid worden heel wat huis-tuin-en keukenmiddeltjes ingezet. Wat helpt het best? Dit adviseert de onkruidkundige.

Veel middeltjes zoals natuurazijn en kokend heet water lijken misschien effectief tegen onkruid. Ze kunnen planten letterlijk wegbranden. “Maar ze doden zelden de wortel,” vertelt onkruidkundige en onderzoeker Corné Kempenaar van Wageningen UR aan de telefoon. Bovendien is natuurazijn helemaal niet zo vriendelijk voor de natuur als het klinkt. Zo kan het in grote hoeveelheden schade aanrichten bij regenwormen. Met uitzondering van keukenzout mogen we daarom ook helemaal geen huis-tuin-en-keukenmiddeltjes zoals azijn en afwasmiddel (wat goed werkt tegen de meeste luizen) als bestrijdingsmiddel op de natuur loslaten. De middelen die je in het tuincentrum koopt, zijn wettelijk goedgekeurd, dus die mogen wel.

Keukenzout: ‘gebruik met mate’

Het enige ‘natuurmiddeltje’ dat in enkele gevallen ook de wortel doodt, is keukenzout. Kempenaar strooit zelf vaak een beetje zout in het hart van paardenbloemen en weegbree die uit zijn gazon of terras steken. “De dauw doet de rest,” vertelt de onkruidkundige. Hij benadrukt dat dit alleen werkt bij plantjes met een ‘rozetvormige kern’, waarin het zout goed kan blijven liggen. “Vanuit daar kan het vochtige keukenzout tot diep in de wortel doordringen.” Gebruik echter niet te veel en alleen heel plaatselijk. “Kijk maar wat te veel zout in het voorjaar kan doen. Naast wegen waar in de winter slordig is gestrooid, doen de planten het minder goed.”

Chemisch of ecologisch?

Wie echt grof geschut nodig heeft, gebruikt meestal een chemisch bestrijdingsmiddel. Deze middelen doden behalve de plant ook in één keer de wortel. Maar ze zijn wel minder snel afbreekbaar dan ecologische bestrijdingsmiddelen, waar vaak azijnzuur in zit. Toch zijn ecologische bestrijdingsmiddelen volgens Corné Kempenaar niet per se beter dan chemische middelen. “Regenwormen kunnen bijvoorbeeld beter tegen glyfosaat (een chemisch en berucht bestrijdingsmiddel, red.) dan tegen azijnzuur bij de doseringen waarin ze worden toegepast.”

Voorkomen is beter

Wie het beste voorheeft met het milieu, kan daarom beter überhaupt geen of zo min mogelijk bestrijdingsmiddelen gebruiken. Bovendien: “Het efficiëntst is toch om het onkruid met de hand uit de grond te trekken. Want zo neem je makkelijker de wortel mee.” Eventueel kun je het monnikenwerk vergemakkelijken door een ‘krabbertje’ of een onkruidsteker te gebruiken. En voorkomen is altijd beter dan genezen. Zo is het bij het aanleggen van een terras belangrijk dat je altijd schoon zand gebruikt. Met een anti-worteldoek kun je zelfs vijf tot tien jaar genieten van een onkruidvrij terras. Maar garantie heb je nooit, zegt onkruidkundige Kempenaar: “Onkruid heeft maar een klein gaatje nodig.”

Meer tips tegen onkruid

– Veeg je terras regelmatig schoon, liefst elke week en met een harde (onkruid)bezem. Kempenaar: “Onkruid kan alleen groeien op een voedingsbodem. Zorg dus dat je terras zo vrij mogelijk is van zand, bladeren en uitwerpselen van katten of honden.”

– In je plantenperkje: bodembedekkers zoals de maagdenpalm en waldsteinia zorgen ervoor dat het onkruid weinig ruimte heeft om te groeien. Ook strooisels zoals kokosvezel (ook wel kokosschroot genoemd) en houtsnippers kunnen wildgroei voorkomen.

– Schoffel geregeld.

– Maai elke week je gazon (vanaf mei tot oktober).

– Verticuteer je gazon twee keer per jaar, bij voorkeur in de maanden maart (zodra er geen kans op nachtvorst meer is) en augustus. Bij verticuteren ‘hark’ je als het ware je gazon schoon, waardoor je gras weer kan ademen en mos geen kans krijgt.

– Verwijder onkruid met wortel en al zodra het de kop opsteekt. Liefst dus gewoon met de hand!

Beeld| iStock

Lees ook

Woon jij in een groene omgeving? Onderzoekers ontdekten deze voordelen!
Vieze terrastegels? Zo krijg je ze supersnel zomerklaar
Zo maak je compost voor een gezonde tuin

Video: zo maak je een mooie hortensiakrans

Groenstylist Romeo Sommers laat in een paar eenvoudige stappen zien hoe je dat doet.

Gratis artikelen van Margriet.nl in je mailbox ontvangen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief via margriet.nl/nieuwsbrief.

Ook interessant