Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Wonen & Tuinieren

Wasgoed grauw? Zo krijg je het weer wit!

close-up-of-clothes-drying-on-clothesline.jpg

Soms haal je de witte was uit de machine en hangt er een grauwe sluier overheen. Net alsof je wasgoed niet schoon is. Met deze succestips en een paar handige middeltjes worden je verkleurde spullen weer lammetjeswit.

Wit wasgoed: deze middeltjes helpen

Zamarra Kok is expert op het gebied van huishouden en weet alles van (goed) wassen. Zij heeft twee onverwachte tips voor als je je grauwe wasgoed weer stralend wit wilt krijgen. Voeg simpelweg een half kopje baking soda (zuiveringszout, dat koop je bij de drogist) toe aan het wasmiddel voor je witte was. Daar wordt je was witter van. Heb je geen baking soda in huis en geen tijd om het te kopen? Een paar aspirientjes zouden volgens de expert hetzelfde effect hebben. Hier lees je ook haar vijf gouden regels voor je wasgoed. 

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Poederwasmiddel tegen grauwe was

Van dezelfde expert zagen we trouwens ook op de site van De Telegraaf nog wat handige tips staan. Zoals deze: gebruik een hoofdwasmiddel en dan het liefst eentje in poedervorm. Hoe dat zit? Het is een beetje een ingewikkelde uitleg. Volgens Zamarra Kok bevat poederwasmiddel een optisch witmiddel dat de uv-stralen uit het licht absorbeert en die energie vervolgens afstaat als blauw licht. Dit blauwe licht zou de reflectie verhogen waardoor je wasgoed witter lijkt. Misschien helemaal niet zo gek als je bedenkt dat ook vloeibaar wasmiddel voor witte kleding een blauw element bevat. Op de website van de krant legt ze verder nog uit welke witmakers je kunt kopen in de winkel.

Met soda of azijn

Op de site van het merk Girav, webwinkel in T-shirts, staan ook een paar handige huis-tuin- en keukenmiddeltjes die je helpen in de strijd tegen grauw wasgoed.

Met azijn of soda: leg het kledingstuk in een bak met wat azijn of de soda, laat het een ochtend of middag weken, spoel uit en was het in de machine. Als je trouwens een klein beetje azijn of soda in het bakje voor wasverzachter doet, zou dat volgens deze site vlekken en geurtjes laten verdwijnen als sneeuw voor de zon.

Een laatste tip die we er vonden: ossengalzeep is een heel geschikt hulpmiddel om kleding weer wit te maken.

Tijdloos advies uit grootmoeders tijd

Nu de lente weer lijkt door te breken en de zon wat vaker schijnt, kunnen we ook een voorbeeld nemen aan onze oma’s. Die hingen witte lakens en ander wasgoed gewoon lekker lang te drogen in de zon. Het idee erachter: de stralen zouden een licht blekend effect hebben en je witte goed weer laten stralen.

Beeld: Getty Images

Bekijk ook

Vriendinnen Ingrid en Liezet gaan op pad in het oosten van Nederland.

 

Ook interessant