Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Wonen & Tuinieren

Waarom stof in huis je (veel) geld kan kosten

sepia-toned-image-of-cleaning-utensils.jpg

Heb je net gestofzuigd en zie je de stofwolken alweer opduiken? Heel vervelend. En niet te vermijden, lijkt het. Want stof is overal en is daardoor bijna niet te stoppen. Reden om er wat beter naar te kijken: waar komt ’t vandaan en waar dwarrelt ’t, als je niet oppast, zoal naartoe?

Stof, je ontkomt er niet aan. Om te bewijzen dat jij er écht niets aan kunt doen als je het in huis hebt, heeft Helpling, het platform voor het boeken van een huishoudelijke hulp, negen verrassende feiten voor je afgestoft.

9x stof tot nadenken: dingen die je waarschijnlijk niet wist

1. Mensen veroorzaken stof
Het ene moment is je huis nog schoon, het volgende ligt er overal stof. Het lijkt wel of ’t ontstaat uit het niets! Dat is niet waar. Bij elke beweging in huis ontstaat stof. Als er twee mensen over de vloerbedekking lopen, stijgt er al twee milligram omhoog. Dat is net zo veel als er vrijkomt bij het roken van een halve sigaret.

2. Het kan je (veel) geld kosten
Een stoffige radiator is maar liefst dertig procent minder krachtig, dus is het zaak je verwarming goed schoon te houden. Makkelijker gezegd dan gedaan? Nee hoor. Hang een vochtige doek achter de verwarming en gebruik vervolgens een föhn om alles wat er dwarrelt weg te blazen om de stofzuiger om het op te zuigen.

3. Houd het droog
Met een natte doek veeg je stof alleen maar verschillende kanten op. Een droog microvezeldoekje trekt het aan als een magneet en verwijdert ’t eenvoudig zonder het te verspreiden.

4. Planten maken het niet aan
Ligt er geregeld een dikke stoflaag op je planten? Dat betekent niet dat zij het veroorzaken. Planten verhogen de vochtigheidsgraad van de ruimte. Als de kleine watermoleculen die vrijkomen in aanraking komen met het stof in de lucht, wordt dat stof zwaarder. Hierdoor blijft het op hun bladeren liggen.

5. De stofzuiger kan je huis juist viezer maken
Als de stofzuigerzak te vol zit en het filter vies is, doe je met stofzuigen meer kwaad dan goed. De stofzuiger neemt dan het stof van de vloer op, maar spuit het ook uit de zak in het rond. Vervang de stofzuigerzak daarom als hij voor driekwart vol is en maak het filter eens per maand schoon.

6. We kunnen niet zonder
Geloof het of niet, maar de wereld zou uit balans raken zonder stof. De grijze plukken bevatten pollen die door de lucht zweven en zo bloemen bestuiven. Ook zouden er zonder stof geen wolken zijn, wat betekent: geen regen, geen planten, geen dieren en dus eigenlijk geen leven.

7. Je tv is een ware magneet
Je zou misschien denken dat je gordijnen de ideale nestelplek zijn. Maar elektronica die constant wordt opgeladen, zorgt dat de apparaten statisch geladen zijn. Dat maakt je televisie (met lekker veel oppervlakte) de echte stofmagneet in huis. Tip: koop antistatische doekjes of een spray om een dikke laag te voorkomen.

8. Lang luchten helpt niet
Open ramen zijn een uitnodiging voor rondvliegende stofdeeltjes. Als je geregeld je huis lucht, zal de laag stof op de vloer dus dikker zijn. De oplossing: zet de ramen ’s ochtends en ’s avonds tien minuten open. Dat is precies voldoende tijd om te luchten, maar onvoldoende voor de stoflaag om te landen.

9. Vechten helpt niet, elke week zuigen wel
Een vierkante meter in huis bevat elke dag ongeveer 6 milligram stof. Het is dus altijd aanwezig, maar je ziet het pas na ongeveer een week. Eens per week de stofzuiger pakken is voldoende, anders blijf je bezig.

Over Helpling

Helpling is de grootste online marktplaats voor huishoudelijke diensten in Europa. Op de website of via de app boek je een ervaren en gescreende schoonmaakhulp.

Foto | iStock

Lees ook

Haak mee met Dennis (40): gratis patroon voor een geluksklavertje
Het geheim van de slager: zo maak je het állerlekkerste draadjesvlees
Zin om te snoepen? Dit is dé gouden tip om de verleiding te weerstaan

Bekijk ook

Artikelen van Margriet.nl gratis ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Ook interessant