Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Wonen & Tuinieren

Waarom je de plastic binnenpot om je plant moet laten zitten

kamerplanten-1.jpg

Wanneer je een nieuwe plant koopt, wil je natuurlijk de binnenpot er direct af halen en ‘m in een mooiere pot zetten. Toch kun je dit beter niet doen, want de binnenpot zorgt er juist voor dat jouw plant in leven blijft.

Gebruik jij nooit binnenpotten? Dan moet je dit zeker gaan overwegen.

Rotte wortels

Als je geen binnenpot met gaten gebruikt, heb je meer kans dat je plant snel overlijdt. Dit komt doordat overtollig water op de bodem van de pot blijft liggen, waardoor de wortels nat blijven en uiteindelijk gaan rotten. Door een binnenpot met gaten te gebruiken, kan het te veel aan water makkelijk weglopen.

Andere opties

Wil je geen binnenpot gebruiken? Dan kun je ook een sierpot kopen met gaatjes erin en daaronder een schotel zetten. Zo loopt het water toch weg, maar hoef je geen binnenpot te gebruiken.

Eventueel kun je ook hydrokorrels gebruiken. Deze korrels nemen het teveel aan water op en geven het terug aan de plant wanneer dat nodig is. Het gebruik is simpel: leg een laagje hydrokorrels onderin de pot, zet daarbovenop de plant en voeg wat potgrond toe. Geef daarna eventueel water en voeding.

Hoe werkt verpotten dan?

Is jouw plant te groot geworden voor zijn binnenpot? Dan wordt het tijd om ‘m te verpotten. Bij een tuincentrum kun je een nieuwe binnenpot scoren voor een laag prijsje. Let er wel op dat de sierpot waarschijnlijk te klein wordt voor de nieuwe binnenpot. Vergeet die dus ook niet tijdig te vervangen. Als je nieuwe potten hebt, kun je gaan verpotten. Dit is heel makkelijk: haal de plant uit zijn oude pot, zet hem in zijn nieuwe en voeg wat extra potgrond toe.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron: Roomed.nl

Beeld: iStock

Nú verkrijgbaar: de Margriet Tuinieren Special! Maar liefst 116 pagina’s tuin- en groeninspiratie. Bestel ‘m hier.

Ook interessant