Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Wonen & Tuinieren

Aha: dít is waarom sommige planten gaten in hun bladeren hebben

dit-is-waarom-sommige-planten-gaten-in-hun-bladeren-hebben.jpg

Heb jij de woonkamer vol staan met planten? Misschien heeft dan ook de gatenpant Monstera weleens op je wishlist gestaan. Deze eeuwenoude planten hebben hun naam te danken aan hun uiterlijk, maar waar zijn die gaten eigenlijk goed voor?

We zochten het voor je uit.

De planten met gaten

Van gatenplant en Monstera tot Monstera Deliciosa met gaten. Iedereen heeft wel een eigen benaming voor deze eeuwenoude kamerplant. Dit prachtige grote groene exemplaar is een echte eyecatcher in huis. Vaak schaf je hem als een klein groen plantje aan, waarna er wekelijks nieuwe lichte en prachtige bladeren uitrollen. Waar er in het ene blad hele kleine gaatjes ontstaan, worden de scheuren in de andere bladeren steeds groter. Maar wat is nu eigenlijk echt de functie van de gaten? En ís die er überhaupt wel?

Ontstaan van de gaten

De gatenplant komt oorspronkelijk uit het tropische klimaat in Zuid- en Midden-Amerika. De gaten in de bladeren van de planten ontstaan eigenlijk vanzelf en zijn in dit tropisch klimaat erg nuttig. Ze zorgen er namelijk voor dat de plant voldoende zonlicht ontvangt voor de fotosynthese. Een plant kan door fotosynthese beter groeien en dus mooier, groter en sterker worden.

Ook komen de gaten goed van pas in het stormachtige gebied waar de planten van origine vandaan komen. De planten zijn daardoor namelijk ook beter bestand tegen de bekende tropische regenbuien: door de gaten in de plant blijft hij gemakkelijker overeind staan tussen de andere palmbomen en lianen. Want de wind waait gewoon door de gaten heen.

Lees ook: Is je plant dood (aan het gaan)? Met deze tips red je ‘m

Luchtzuiverende plant

Naast dat de gatenplant erg leuk staat in je interieur is hij ook nog erg zuiverend. Ideaal dus als je bijvoorbeeld je kantoor thuis een metamorfose wil geven, nu we voorlopig nog wel even thuis moeten werken. De plant komt in jouw woonkamer of kantoor het beste tot zijn recht op een warme plek met niet al te veel zon. Daar is vast wel een plekje voor te vinden. De grote hippe kamerplant is niet de enige onder de gatenplanten. Er bestaan meerdere miniatuurversies van de gatenplant: de monstera obliqua, ook wel de monkey mask of rimpelplant genoemd en de philondendron minima. Ook dit zijn echte eyecatchers van kleiner formaat, en dus ideaal voor op je bureau.

Bron | MAX Vandaag Buitenleven
Beeld | iStock

Ook interessant