Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Wonen & Tuinieren

Dit is waarom je je kamerplanten ook eens buiten moet zetten

dit-is-waarom-je-je-kamerplanten-ook-eens-buiten-moet-zetten.jpg

Wanneer het mooi weer is, zitten de meeste mensen graag buiten in de tuin. Hoewel een woonkamer voor kamerplanten een veilige omgeving is, staan ook zij toch af en toe graag eens buiten. En het is net als bij mensen ook nog eens gezond voor ze.

Toch zijn er wel een aantal dingen waar je rekening mee moet houden. Wij zetten alles voor je op een rijtje.

IJsheiligen

Het is misschien een beetje voor de hand liggend, maar je moet je kamerplanten pas buiten zetten als de kans op nachtvorst voorbij is. Na de ijsheiligen dus. De meest ideale nachttemperatuur is tussen de 10 à 15 graden Celsius. Juni tot en met september zijn de meest geschikte maanden om kamerplanten buiten te zetten. Binnen loopt de temperatuur dan snel op, en dan zijn je planten wel toe aan een beetje frisse lucht.

Water geven

Als je kamerplanten buiten zet hebben ze iets meer water nodig dan wanneer ze binnen staan. Dit komt omdat het buiten vaak wat warmer is, en planten dan meer water verbruiken. Groene tropische kamerplanten vinden het ook helemaal niet erg om in de regen te staan. Je kunt ze af en toe ook eens met lauw water besproeien.

Goede afwatering

Een goede afwatering is erg belangrijk voor planten die buiten staan. Wanneer er teveel water in de pot achterblijft, kan dit wortelrot veroorzaken. Zorg dus dat overtollig water goed weg kan lopen. Dit kun je bijvoorbeeld doen door gaatjes onderin de pot te boren.

Lees ook: Waarom je planten het beste in een terracotta pot kunt zetten

Niet in de volle zon

Kamerplanten die normaal gesproken binnen staan, krijgen indirect zonlicht. Wanneer je ze buiten zet, is het belangrijk dat je ze niet in de volle zon zet. Dit zijn ze niet gewend en daar kunnen ze dus ook niet tegen. Zoek daarom een mooi beschut plekje in de schaduw. Zo verbranden je planten niet.

Insectenplagen

Het nadeel van kamerplanten buiten zetten, is dat ze eerder last krijgen van ongedierte. Denk bijvoorbeeld aan wolluis of spint. Om een plaag te voorkomen is het belangrijk dat je ze elke dag controleert op beestjes. Behandel het gelijk als je iets spot in je kamerplanten. Zo voorkom je een heuse plaag.

Niet in de wind

Zet je kamerplanten ook niet in de wind. Een klein briesje kunnen ze wel hebben. Maar windvlagen beschadigen de bladeren. Zet ze dus ook op een plek uit de wind. Zo heb je het meeste plezier van je planten.

Bron | Libelle, RTL Nieuws, Roomed
Beeld | Getty Images

Ook interessant