Wonen & Tuinieren

Waarom je nooit met de verwarming aan moet gaan slapen

Tijdens deze stormachtige winterdagen is de temperatuur in huis ook niet zo hoog. Nu is het wel zo fijn om overdag je verwarming lekker hoog te zetten, maar wist je dat je dat in de avond beter niet kunt doen? Het is namelijk niet bevorderlijk voor je nachtrust.

Als je echt lekker wilt gaan slapen, dan kun je dat het beste in een koude kamer doen.

Droge lucht

Wanneer je ‘te warm’ slaapt, duurt je nachtrust meestal korter. Ook is het moeilijker om in slaap te vallen én word je vaker moe wakker. Dat heeft alles te maken met de droge lucht die wordt veroorzaakt door je verwarming. Luchtvochtigheid is namelijk erg belangrijk voor een goede nachtrust. Zo zorgt droge lucht er niet alleen voor dat je slechter slaapt, maar ook dat je het sneller benauwd hebt en eerder last hebt van hoestbuien.

Melatonine

Daarnaast daalt je lichaamstemperatuur als je moe bent. Dat komt door het hormoon melatonine, een stofje waar je lichaam meer van produceert als het (bijna) tijd is om te slapen. Om in slaap te komen, moet je lichaam dus eerst een beetje afkoelen. En dat lukt natuurlijk niet als je verwarming op stand Sahara staat…

Ideale temperatuur

Maar met welke temperatuur slaap je dan het beste? Als we experts moeten geloven, dan is de ideale temperatuur om in te slapen rond de achttien graden. Als je dus vlak voordat je gaat slapen de verwarming uit draait, krijg je langzamerhand de perfecte temperatuur.

Artikelen van Margriet ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Cosmopolitan
Foto | iStock

Ook interessant