Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Wonen & Tuinieren

Waarom je je uitgedroogde gazon vooral niet meer water moet geven

uitgedroogd-gazon.jpg

Nederland heeft te kampen met extreme droogte. De temperaturen blijven oplopen en het ziet er niet naar uit dat het binnenkort gaat regenen. De kans is groot dat je gazon er momenteel niet echt gezellig bij ligt, maar komt dat nog goed?

Als we experts moeten geloven wel. Gras kan namelijk best tegen een stootje.

Flexibel

“Gras is een van de sterkste en meest flexibele plantensoorten,” legt professor Ivan Nijs van de Universiteit Antwerpen uit. “In tegenstelling tot heel wat andere plantensoorten groeit gras van onderuit. Het groeipunt – ofwel het ‘controlecentrum’ van de plant – bevindt zich vlak onder het grondoppervlak en ontsnapt nipt aan, bijvoorbeeld, de grasmaaier.”

Slaapstand

Bij droogte of langdurige hitte doet de plant iets bijzonders: het gras gaat in de slaapstand, wat een soort van overlevingsmodus is. Hierdoor verandert de kleur van groen naar bruin en geel. “De focus ligt dan niet langer op groei. De plant moet te veel investeren in zijn bladeren; die kosten een hoop energie. Het gras breekt chlorofyl af waardoor de groene kleur verdwijnt. Om te overleven en de wortels optimaal te beschermen heeft de plant heel weinig water nodig,’’ aldus van Nijs.

Wél goed sproeien

De bladeren die afsterven vormen ook nog eens een mooi beschermlaagje. “Ze omsluiten de groeipunten waar nog een restje water blijft zitten. Zo kan het dat de plant na droogte weer optimaal kan groeien.” Zodra de temperaturen boven de 25 graden komen, heeft het dan ook geen zin om extra te gaan sproeien. Zorg er alleen wel voor dat áls je sproeit, je het extra goed doet.  Laat de sproeier gerust een halfuur aan staan, totdat het gras goed is doorweekt. Dan hoef je daarna ook een paar dagen niet te sproeien.

Bron | Welingelichte Kringen en RTL Nieuws |
Foto | iStock |

Ook interessant om te lezen

Ook interessant