Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Wonen & Tuinieren

Waarom je beter geen rode speeltjes voor je hond kunt kopen

hond-rode-speeltjes.jpg

Heb jij weleens rode speeltjes voor je hond gekocht? Dan is het je misschien al opgevallen dat hij daar minder mee speelt dan met zijn andere speelgoed. Dit betekent  niet dat hij ze niet leuk vindt. Een hond kan rode speeltjes gewoon minder goed zien.

De ogen van een hond zitten anders in elkaar dan die van een mens, en werken ook heel anders. Waarschijnlijk is dat de reden dat je hond rode speeltjes links laat liggen. Ze vallen hem gewoon niet op.

Waarnemen van kleuren

Het menselijk oog ziet het ‘zichtbaar spectrum’, dat golflengten heeft tussen 380 nanometer (violet) en 780 nanometer (rood). Alle golflengten daartussen worden door het mensenoog gezien als verschillende kleuren. Dit betekent dat we alle kleuren zoals wij ze hebben benoemd, ook waarnemen. (Tenzij er sprake is van kleurenblindheid, maar dat is een heel ander verhaal.) Honden zien geen zichtbaar spectrum, maar ultraviolet. Ze kunnen dus alleen gele, blauwe, zwarte, witte en grijze kleuren onderscheiden.

Kegeltjes en staafjes

De ogen van mensen en honden bestaan uit lichtgevoelige cellen die je kunt opdelen in kegeltjes en staafjes. De kegeltjes zorgen ervoor dat we kleuren kunnen waarnemen, de staafjes detecteren de lichtintensiteit. Honden hebben minder kegeltjes in hun ogen dan mensen, waardoor ze minder kleuren kunnen onderscheiden. Maar omdat hun ogen meer staafjes bevatten dan de onze, kunnen ze vormen en bewegingen beter waarnemen in het donker.

Blauwe bal

Goed om je te realiseren: wanneer je een rode bal in de tuin gooit, zijn zowel de bal als het gras geel voor je hond. Hij moet in dat geval zijn neus – die gelukkig prima is ontwikkeld – gebruiken om zijn speeltje terug te vinden. Voor het buitenspelen kun je dan ook beter een blauw speeltje kopen, een kleur die voor je hond goed contrasteert met het groene gras. Als je hond binnen speelt op een donkere vloer, zijn rode, groene of gele speeltjes door het contrast in lichtintensiteit juist wel weer een goed idee.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | libelle.be
Foto | iStock

Ook interessant