Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Wonen & Tuinieren

Waarom je de 60-30-10 kleurregel in je slaapkamer zou moeten toepassen

kleuren-slaapkamer.jpg

Herkenbaar: je slaapkamer kan wel een opknapbeurt gebruiken. Maar waar moet je beginnen? Voor iedereen die dat niet precies weet, kan de 60-30-10 kleurregel uitkomst bieden. Deze regel zorgt ervoor dat er meer balans in de ruimte komt en alles precies bij elkaar past.

De 60-30-10 kleurregel bestaat uit drie percentages:

  • 60 procent dominante kleur
  • 30 procent secundaire kleur
  • 10 procent finishing touch-kleur

Hoe pas je de kleurregel toe?

Dominante kleur: dit is meestal de tint die je terugvindt op de muren, de vloer en op het grootste meubel in de ruimte.

Secundaire kleur: deze tint gebruik je om contrast te creëren. Het grootste deel van de meubels, een accentmuur, gordijnen of tapijten bestaan uit deze kleur.

Finishing touch kleur: deze laatste kleur geeft wat extra pit aan je slaapkamer. Je gebruikt deze tint voor je kussens, beddengoed, lampen, kaarsen en kleine tapijtjes en meubelstukken.

Dat geeft rust

Het fijne van de 60-30-10 kleurregel is dat hij een ruimte in balans brengt. Dat is overal in huis fijn en belangrijk, maar misschien wel nergens zo cruciaal als in de slaapkamer. Want juist daar wil je tot rust kunnen komen. En dat is nou precies waar deze kleurenbalans voor zorgt.

De grote lijnen

Je hoeft je daarbij trouwens echt niet precies aan de verdeling te houden, als je de grote lijnen maar volgt. Dus één dominante kleur voor het grootste deel van de kamer en flink veel extra’s in de secundaire kleur of een afwijkende kleurtint (bijvoorbeeld donker- bij lichtblauw, paars bij lila of oker bij lichtgeel). De laatste tien procent bestaat dan uit accenten die eruit springen in één of twee contrasterende of meer uitgesproken tinten.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | libelle.be
Foto | iStock

Ook interessant