Wonen & Tuinieren

Vriezer ontdooien? Zo klaar je deze klus het snelst

vriezer-ontdooien-zo-klaar-je-deze-klus-het-snelst.jpg

De vriezer ontdooien, een schoonmaakwerkje dat waarschijnlijk op je lijstje van minst favoriete huishoudelijke klusjes staat. Maar wist je dat een ijslaagje in de diepvriezer ervoor zorgt dat het ding veel meer energie verbruikt?

Daarom hebben wij alle tips en trucs verzameld om dit koelvak snel en zonder moeite ijsvrij te maken.

Hoe vaak moet je de vriezer ontdooien?

Laat de vriezer het liefst één keer in het jaar ontdooien, zodat hij niet onnodig veel energie verbruikt. Als je geen ijslaag in je vriezer ontdekt, dan is er iets mis. De kans is dan groot dat de rubbers vervangen moeten worden of de deur van de vrieskist sluit niet goed meer.

Wat te doen met het voedsel?

Als je een lieve buurvrouw hebt, kun je natuurlijk vragen of je bevroren voedingsmiddelen zo lang even bij haar in de diepvriezer kunnen. Maar je kunt ook alles bewaren in een speciale koeltas met koelelementen om te voorkomen dat je alles na het ontdooien weg kunt gooien. Heb je geen koeltassen in huis? Een grote zak gevuld met ijsblokken voldoet ook. En is het een dag heel koud, dan zet je alles buiten. Wanneer de ijskast leeg is, zet je ‘m uit en schraap je het ijs van alle kanten af met een grote lepel of spatel. Gebruik geen mes of ander scherp gereedschap, want je wilt de vriezer natuurlijk niet beschadigen.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

En bij een verhuizing?

Ga je verhuizen en heb je dus weinig tijd om de vrieskast klaar te maken voor vertrek? Om de diepvries te kunnen ontdooien heb je een grote handdoek nodig die het ijs of water opvangt. Haal ook na het ontdooien even een doekje door het vak, zodat je alle producten weer netjes terug in de vriezer kunt leggen. Hieronder beschrijven we een aantal methodes die je helpen de vriezer versneld te ontdooien.

Methode 1: snel en gemakkelijk

Zet een ventilator voor de open diepvriezer. Hoe snel het ontdooien gaat, hangt af van de sterkte van je ventilator. Leg enkele handdoeken op de grond om het water op te vangen en je kunt zelf wat anders gaan doen!

Methode 2: geeft minder rommel, maar kost iets meer tijd

Vul een schaal met kokend water en zet deze onderin je diepvriezer. Sluit de deur zodat de hete damp haar werk kan doen. Heeft de vriezer lades? Vul ze met heet water, sluit de deur en wacht vijf minuten. Ververs nu het kokend water. Herhaal dit proces tot de vriezer ijsvrij is. Verwijder als laatste het water met oude handdoeken en je bent klaar.

Methode 3: met de stofzuiger

Er zijn ook mensen die een speciale stofzuiger gebruiken die vloeistoffen aankan. Zet deze dan op de blaasstand en beweeg van boven naar beneden over elke oppervlakte. Doe dit niet met een haardroger, dan loop je namelijk het risico dat je onder stroom komt te staan. Beginnen er stukken ijs los te komen? Verander dan de stand van de stofzuiger om het water en ijs op te zuigen. Herhaal dit tot alles droog is.

Methode 4: ontdooispray

Koop een speciale ontdooispray en je bent helemaal snel klaar.

Bron | Coolblue
Beeld | iStock

Ook interessant