Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Wonen & Tuinieren

Voorjaarsschoonmaak? Doen! Dit is waarom het een heel goed idee is

schuim-sopje.jpg

Vers gras, lammetjes en dat lekkere voorjaarszonnetje: de lente staat voor de deur! Dat betekent ook dat het weer tijd is voor de voorjaarsschoonmaak. Het klinkt misschien wat ouderwets, maar 1 op de 3 Nederlanders doet mee aan deze extra grondige schoonmaaksessie. Dat blijkt een heel goed idee te zijn. En wel hierom.

Waarom doen we eigenlijk de grote schoonmaak in de lente? Helpling.nl, het online platform voor het boeken van een huishoudelijke hulp, geeft uitleg.

Waarom in de lente?

Vroeger werden huizen verwarmd door openhaarden en kolenkachels. Er werd alles aan gedaan om te voorkomen dat de warmte zou ontsnappen. De hele winter zaten huizen potdicht, dus de komst van de lente en het warme weer was de perfecte gelegenheid om het huis te luchten en flink te poetsen. Natuurlijk is er tegenwoordig ook een praktische reden: in de winter is het donker en als het buiten grauw is, zie je stof amper liggen.

Een schoon huis, een schone geest

Rommel kan stress vergroten. In een rommelige huis ben je eerder afgeleid en worden je zintuigen constant geprikkeld, dat maakt je sneller moe. Een stapel papieren op tafel kan bijvoorbeeld worden opgevat alsof je werk eindeloos is.

Een schoon huis blijft schoon

Studies tonen aan dat een omgeving met veel troep ook automatisch meer rommel veroorzaakt. Logisch ook, want als je veel moeite hebt gedaan om je huis aan kant te maken, wil je je harde werken niet verpesten.

Leiding over je huis betekent leiding over je leven

Verschillende psychologen zeggen dat zij zien dat mensen die de leiding kunnen nemen over schoonmaken en organiseren, ook verantwoordelijker omgaan met hun gezondheid en gewicht.

Bespaar tijd én geld

Als je weet waar alles in huis ligt, kost het je ook minder tijd om spullen te vinden. Daarnaast zul je ook minder snel vervangende spullen hoeven te kopen die je simpelweg bent kwijtgeraakt in de rommel.

Leuk om te lezen

Bekijk ook

Vriendinnen Ingrid en Liezet gaan op pad in het oosten van Nederland.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

 

Ook interessant