Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Wonen & Tuinieren

Voorjaarsschoonmaak: in 5 stappen een schoon huis

voorjaarsschoonmaak-stappenplan.png

Het voorjaar is de perfecte periode om je huis klaar te maken voor het mooie weer. Maar wat doe je eigenlijk tijdens de voorjaarsschoonmaak? En hoe doe je het goed?

Het grote verschil tussen de voorjaarsschoonmaak en een normale schoonmaak is dat je tijdens de voorjaarsschoonmaak meer aandacht hebt voor details. Je legt een speciale focus op plekken die je normaal meestal overslaat. Het kost daarom ook meer tijd. Huishoudexpert en voormalig manager van vijfsterrenhotel Roxanna Pelka heeft een overzichtelijk stappenplan opgesteld, inclusief handige tips. Zo is die voorjaarsschoonmaak een fluitje van een cent.

Stap 1: begin in de badkamer

Allereerst: de badkamer! De eerste stap is het verwijderen van kalk. Pak er een antikalkproduct bij, spray het op alle plaatsen waar kalk kan ontstaan (badkamertegels, douchekop, kranen en de wc-pot) en laat dit dertig minuten intrekken. Spoel vervolgens af met water en droog na met een doek. Na deze klus kun je aan de slag met de tegelgroeven, een plek waar vaak schimmel ontstaat. Dip een wattenstaafje in de Tea Tree olie en breng dit ruim aan op de groeven. Na een half uur heeft dit wondermiddeltje alle schimmels en bacteriën gedood en kun je weer onbezorgd badderen.

LEES OOK: Zo helpt een kaars je van badkamerschimmel af

Stap 2: op weg naar een schone keuken

Een voorjaarsschoonmaak is niet compleet zonder een schone koelkast en vriezer. Wist je dat bacteriën niet doodgaan in de vriezer, maar slechts een soort winterslaap houden?

Allereerst: de koelkast. Begin met het weggooien van alle producten die over datum zijn. Neem hierna de binnen- en buitenkant van de koelkast af met een vochtige doek met azijn. Ga daarna door met de vriezer: zet het apparaat uit, haal alle lades eruit en leg een aantal (oude) handdoeken op de grond om vocht op te vangen. Na ongeveer twaalf uur is alles ontdooid en kun je de binnen- en buitenkant van de vriezer schoonmaken met een doek met azijn (net zoals de koelkast). De lades kan je ook met azijn afnemen en eventuele viezigheden haal je weg met de zachte kant van een sponsje en warm water.

LEES OOK: Hoe maak je je diepvriezer ijsvrij?

Stap 3: en daarna door met de woonkamer

Kussens, gordijnen, boeken en tapijten zijn een aangename plek voor stof en de voorjaarsschoonmaak is het perfecte moment om daarmee de strijd aan te gaan. Was alle kussenovertrekken en gordijnen. Klop boeken en tapijt (als het formaat van je tapijt dat toelaat) buiten uit. Kijk ook naar de verborgen plekjes waar je niet zo snel aan denkt, zoals lichtknopjes en deurklinken. Neem deze af met een doek met flink wat azijn om bacteriën te doden.

Stap 4: vergeet de slaapkamer niet

We verwachten dat ons bed warm en zacht is. Wat velen van ons niet weten is dat er meer dan anderhalf miljoen huisstofmijten in je matras zitten. Draai sowieso elke twee weken je matras om. Voor tijdens de voorjaarsschoonmaak: klop het stof uit je matras met een mattenklopper, strooi er flink wat baking soda (ook wel: zuiveringszout genoemd) over, laat dit een halve dag intrekken, stofzuig je matras vervolgens en doe er een nieuwe sloop omheen. Niets slaapt zo lekker als een schoon en fris opgemaakt bed!

LEES OOK: Hoe schoon is jouw bed?
LEES OOK: 15x handige trucs met baking soda

Stap 5: en laat je vloeren en ramen glanzen

Maak je klaar voor de laatste sprint, je bent er bijna! Stofzuig je huis grondig en lucht het goed door voordat je aan het reinigen van de vloeren en ramen begint. Maak je vloer schoon met een vochtige dweil (wring goed uit) met koud water en een scheutje natuurazijn (voor parket) of met heet water en allesreiniger (voor laminaat). Voor het ramen lappen vul je een emmer met warm water en een flinke scheut azijn. Maak de ramen eerst helemaal schoon met een spons en water uit de kraan. Herhaal dit vervolgens met het azijn-watermengsel. Neem daarna in een beweging af met een trekker en droog na met een zeem of oude krant.

Na het schoonmaken: relax en geniet van je vrije tijd in een lentefris huis!

Tip van Margriet:

Vind je de grote voorjaarsschoonmaak een te grote klus? Je kunt ook via Helpling een betrouwbare schoonmaakhulp vinden. Helpling is de online marktplaats voor ervaren en betrouwbare schoonmaakhulpen. Binnen een minuut vind je je eigen gescreende hulp uit de buurt. Handig toch?

Ook interessant