Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Wonen & Tuinieren

Weg met het onkruid in de tuin? Zonde, hier is het goed voor

de-voordelen-van-onkruid-in-de-tuin-laat-je-schoffel-maar-in-de-schuur.jpg

Heb je de afgelopen tijd flink in de tuin staan zwoegen, maar lijkt het onkruid genadeloos terug te groeien? Dan biedt dit artikel misschien wat verlichting. Er zijn namelijk ook voordelen van onkruid in de tuin. Zo vertelt het je een hoop over de grond en kan het een broedplaats voor vlinders vormen.

Stop met schoffelen en onkruid wieden. Dit zijn de voordelen van de ongewenste plantjes.

Voordelen van onkruid voor je bodem

Het lijkt misschien alsof onkruid vooral op plekken groeit waar jij niet wil dat het komt. Het heeft te maken met de grond van je tuin. Verschillende soorten onkruid groeien het liefst op verschillende soorten grond. En aan het onkruid kun je dus precies zien wat voor soorten grond je allemaal hebt en waar je je planten en bloemen het best kunt neerzetten. Zo groeien brandnetels, zevenblad, klein knopkruid, herderstasje, straatgras en vogelmuur alleen in voedselrijke grond, maar verkiest hopklaver een kalkrijke bodem. Heb je in de tuin klein hoefblad? Dan heb je op dat stuk bodem met slechte structuur. Kleefkruid en kaasjeskruid zijn dol op een stikstofrijke aarde. En de naam verklapt het misschien al, maar ridderzuring en veldzuring zijn dol op een zure bodem. 

Onkruid is goede mest

Je onkruid lekker laten groeien heeft dus voordelen. Toch kunnen we ook begrijpen dat je het liever weghaalt of bestrijdt om ruimte te maken voor mooie planten en bloemen. Maar gooi het onkruid vervolgens niet meteen in de groene bak. Je kunt het namelijk ook goed als mest voor je planten gebruiken. Zo werkt heermoes tegen schimmel op planten en zitten brandnetels vol ijzer, magnesium en zwavel. Extra voeding voor de tuin dus. 

Meer vlinders

Ben je dol op vlinders? Dan kun je bij het onkruid wieden de brandnetels toch beter laten staan. Vlinders leggen hier graag hun eitjes, dus hoe meer brandnetels, hoe meer vlinders. Maar pas wel op, want brandnetels verspreiden zich hard. Misschien levert het je wel een heuse vlindertuin op, maar je grond is daarmee ook bezaaid met brandnetels. Wees dus selectief met onkruid wieden.

Lees ook: Zó veel calorieën verbrand je extra met tuinieren

Meer insecten 

En niet alleen vlinders komen op het onkruid in de tuin af, ook andere insecten zoals bijen en hommels hebben onkruid nodig om te overleven. Daarnaast trekt onkruid ook insecten zoals mieren en torren aan. Misschien zit je daar iets minder op te wachten, maar hoe meer insecten, hoe meer vogels in de tuin.    

Helpende hand bij een regenbui 

Onkruid tussen de tegels mag voor sommige mensen dan wel een doorn in het oog zijn, maar na een regenbui zijn dit soort plantjes juist heel belangrijk. Wanneer de tegels te dicht op elkaar liggen, kan het regenwater niet goed wegstromen. Hierdoor blijven er lang plassen liggen. Onkruid tussen je tegels zorgen ervoor dat het regenwater door de wortels kan worden opgenomen. Ook zorgen de plantjes voor meer lucht in de grond, waardoor het water beter kan wegstromen. 

Koken met onkruid

Kom je om in het onkruid? Dan kun je er ook altijd nog in de keuken mee aan de slag. Zo kun je van brandneteltopjes soep maken of de bladeren van paardenbloemen en zevenblad gebruiken in een salade. Of zet van heermoes een lekker kopje kruidenthee.  

Bron | Eigen Huis & Tuin, Libelle, Natuurmonumenten, MaxVandaag
Beeld | iStock

Voice Algemeen

Heb je geen tijd om vanuit je luie stoel je favoriete tijdschrift te lezen, maar wil je wél op de hoogte blijven van het beste van Margriet? Dan hebben wij iets leuks voor je: je kunt vanaf nu praten met Margriet via je Google Home óf Google Assistent op je telefoon of tablet. Zo heb je heel makkelijk toegang tot allerlei extra leuks. Benieuwd? Klik hier om direct met Margriet te praten. Meer uitleg nodig? Klik dan hier.

Ook interessant