Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Wonen & Tuinieren

Oeps! Gemorst? Zo verwijder je vlekken

vlekken.jpg

Het overkomt iedereen weleens. Een glas rode wijn op het witte tafelkleed of sausspetters op je mooie blouse. Wat gaan we ertegen doen?

Het belangrijkste is om in eerste instantie altijd te deppen met een stuk keukenrol of een schone doek. En gebruik geen alkalische producten (zoals ammonia en sommige handzepen) bij rode wijnvlekken, want die kunnen reageren met bestanddelen uit de rode wijn, waardoor onuitwisbare blauwige vlekken kunnen ontstaan.

Advocaat
Haal zo veel mogelijk advocaat weg met een lepel en dep de vlek met een lauw sopje van wasmiddel. Eventuele restvlekken kun je deppen met wasbenzine.

Bessensap
Ongekleurde katoen en linnen kun je behandelen met waterstofperoxide (3%) en een paar druppels ammonia. Gekleurde textiel dep je met vers citroensap. Daarna meteen in de wasmachine!

Bietensap
Direct wassen in een sopje van vloeibaar wasmiddel. Oude vlekken kun je proberen weg te krijgen met water en ammonia. Ongekleurde katoen en linnen kun je bleken met waterstofperoxide (3%) en een paar druppels ammonia.

Bier
Deppen met lauw water, daarna met water en afwasmiddel. Laat vlekken van donker bier eerst even weken in water. Vlekken op het behang? Wrijf ze in met kruimels oud witbrood.

Campari
Deppen met een warm sopje van wasmiddel. Of bestrijd vuur met vuur: hardnekkige ingedroogde camparivlekken kun je ook deppen met alcohol.

Cola
Uitspoelen met warm water en als dat niet afdoende is, tien minuten laten weken in een sopje. Ingedroogde colavlekken kun je deppen met terpentine. Daarna wassen.

Koffie
Zo snel mogelijk droogdeppen met keukenrol en dan deppen met een sopje van lauw water en afwasmiddel. Maak oude vlekken eerst zacht met glycerine, alvorens het kledingstuk te wassen.
Vlekken op je meubelstoffen of tapijt kun je het beste deppen met een sopje.

Likeur
Laat het kledingstuk eerst weken in water, zodat de suiker en kleurstof op kunnen lossen. Is de vlek daarna nog zichtbaar? Dep dan met alcohol. Achtergebleven kleurstof op ongekleurd linnen en katoen bleek je met natriumperboraat (5%).

Melk
Dep oude melkvlekken eerst met wasbenzine en was de kledingstukken daarna volgens de wasvoorschriften. Vlekken op meubelstoffen en tapijt kun je deppen met wasbenzine. Behandel ze daarna met water met een scheut ammonia.

Rode wijn en rosé, port, vermout en sherry
Absorbeer vlekken van rosé, port, vermout en sherry zo snel mogelijk met keukenrol of zout, dep ze vervolgens met lauw water en behandel ze na met schoonmaakazijn. Is de vlek er nog niet uit, laat hem dan weken met inweekmiddel of borax. Behandel opgedroogde rode wijn met alcohol. Een hardnekkige wijnvlek in een wit tafelkleed kun je naderhand ook nog bleken met bleekmiddel.

Tip: strooi nóóit zout op je vloerbedekking

Zout zal in de stof blijven zitten en vocht aantrekken, waardoor het vies blijft. Verdun de vlek liever met water en blijf deppen met een natgemaakte keukenrol of handdoek tot alle kleurstof is verdwenen. Behandel eventueel na met schoonmaakazijn.

Thee
Deppen met vers citroensap, naspoelen met lauw water. Oude theevlekken op ongekleurde katoen en linnen, wol of zijde kun je behandelen met ammonia en daarna zo heet mogelijk (volgens de wasvoorschriften) wassen. Theevlekken op het tapijt kun je insmeren met zuivere glycerine en daarna deppen met water en ammonia. Meubelstoffen kun je het beste deppen met een sopje.

Witte wijn
Vlekken van champagne, witte port, witte vermout en witte sherry behandel je hetzelfde als witte-wijnvlekken: deppen met water, hardnekkige vlekken laten inweken. Vlekken op de vloerbedekking dep je zo veel mogelijk met keukenrol of een handdoek en daarna met water.

Lees ook: 6 milieuvriendelijke schoonmaaktips

Ook interessant