Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Wonen & Tuinieren

Visite in aantocht? Maak dan vooral déze plekken schoon

visite-in-aantocht-ga-dan-vooral-deze-plekken-schoonmaken.jpg

Snel nog even stofzuigen, de bank van kattenharen ontdoen, het aanrecht schrobben en de wc weer laten glimmen: zodra er visite op de planning staat, gaan we schoonmaken en proberen we ons huis op haar allermooist te laten zien.

Maar waar kijken gasten nou als eerst naar als ze op bezoek komen bij iemand anders?

De gang

Logisch. Hier komen we natuurlijk ook gewoon binnen. Een gang is het eerste wat je gasten zien, dus je kunt er maar beter voor zorgen dat die tiptop in orde is. Klop die deurmat uit, stofzuig je vloer en zorg dat er genoeg ruimte is om een jas op te hangen. Klein dingetje: soms kom je een gang binnen die bedolven is onder de (riekende) schoenen, niet heel fris!

Het toilet

Visite betekent je toilet schoonmaken. Doe jezelf en je gasten een plezier en hou dit kleinste kamertje zo schoon mogelijk. Niemand zit te wachten op urinedruppels, schaamharen, poepresten, stoffige zeepdispensers, vreemde vlekken en vochtigheidsschimmel. Als je érgens om veroordeeld kan worden, is het wel je toilet. Zorg dat het er blinkt, fris ruikt en dat alle benodigdheden voor handen zijn. Zorg ook altijd dat er een klein, leeg prullenbakje aanwezig is. En een luchtverfrisser! Beter nog: steek een kaarsje aan op het toilet, voor je gasten arriveren. Wordt iedereen vrolijker van.

Rustige oppervlakten

Niks oogt zo opgeruimd als lege tafels, lege vloeren, opgeruimde aanrechten en dichte kastdeuren. Dus ben je zo iemand met veel losse troepjes? Hoppa, achter gesloten deuren ermee! Speelgoed, fleecedekentjes, afstandsbedieningen, tijdschriften en lege theekopjes; opruimen en allemaal terug naar hun vaste plek, of in elk geval uit het zicht.

Planten en bloemen

Dit is een hele goeie en makkelijke tip: zet een vers bosje tulpen op tafel als je gasten verwacht. Het fleurt meteen je hele kamer op, je wekt de illusie van een verzorgd huishouden – zelfs al is dit helemaal niet waar – en het staat gewoon lekker fris. Ook je kamerplanten doen mee. Ze leiden de blik van je kritische visite af van een stoffig hoekje naar hun prachtige groene bladeren.

Lees ook:
Déze 7 dingen moet je eigenlijk elke dag schoonmaken

De televisie

Dat grote zwarte ding is natuurlijk de ultieme stofvanger en valt onmiddellijk op zodra iemand de kamer binnenstapt. Deze moet je dan ook écht goed afstoffen.

Haren van onze viervoeters

Kattenkorrels op de vloer, haren op de bank, de lucht van natte hond en een vleug van kattenpoep: huisdierhouders hebben soms niet helemaal door hoe vies het kan zijn om zo’n gezellige viervoeter als huisgenoot te hebben. Je bezoek daarentegen wel. De resten van je huisdieren kunnen absoluut de indruk wekken dat je onhygiënisch bent. Dus wegzuigen die korrels en verzamelen die haren. Je wilt toch niet dat je visite straks naar huis gaat met een broek vol grijze hondenharen? Kleine tip: zet voor de gelegenheid anders eens de kattenbak op het balkon voor een paar uur, scheelt ook wat stank.

Dit zijn trouwens nog andere dingen waar gasten op letten als ze iemands huis binnenstappen.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | VIVA
Beeld | iStock

Ook interessant