Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Wonen & Tuinieren

Zó blijft je verwarming stofvrij (en bespaar je ook geld)

zo-blijft-je-verwarming-stofvrij-en-bespaar-je-ook-geld.jpg

De verwarming is zo’n typisch plekje dat vaak met schoonmaken wordt overgeslagen, waardoor er na verloop van tijd aardig wat stof op kan liggen. Zonde, want hierdoor valt je energierekening ook hoger uit. Al die stofdeeltjes zorgen ervoor dat de verwarming minder warmte afgeeft, waardoor je alleen maar meer moet gaan stoken om het warm te krijgen.

Daarom hier wat tips om je verwarming stofvrij te houden en tegelijkertijd ook geld te besparen.

Belangrijke eerste stap

Heb je een elektrische kachel? Dan moet je deze eerst uitzetten voordat je ‘m gaat schoonmaken. Haal de stekker uit het stopcontact en laat de verwarming eerst even goed afkoelen. Bij een centrale verwarming hoef je alleen maar de knop dicht te draaien om hem uit te zetten. Zo voorkom je dat je jezelf verbrandt en daarnaast kun je beter schoonmaken op een koude ondergrond.

Lees ook:
Waarom je nooit met de verwarming aan moet gaan slapen

Verwarming stofvrij maken

Je kunt natuurlijk makkelijk met een nat schoonmaakdoekje de bovenkant  van je verwarming schoonmaken. Maar tússen de verwarming schoonmaken is daarmee lastiger. Hiervoor heb je gelukkig bij speciale hulpstukken, zoals een flexibel slangetje dat je op de stofzuigermond kunt zetten en waarmee je dan makkelijk bij het stof kunt. Daarnaast zijn er ook speciale radiator-ontstoffers te koop waarmee je makkelijk in de openingen kunt komen en zo dus ook het stof kunt verwijderen.

Panty en föhn

Daarnaast kun je ook even in je sokkenlade naar een panty grijpen. Panty’s zijn namelijk perfect om stof mee op te nemen. Pak een oude panty en laat deze tussen de openingen zakken. Pak vervolgens de bovenkant en onderkant van de panty en schuif ‘m een paar keer heen en weer tussen de verwarming.

Wat ook goed werkt is een föhn. Heb je een open radiator? Dan kun je een vochtige theedoek of handdoek achter de verwarming stoppen, zodat al het stof daar op wordt geblazen. Zet je föhn op de middelste of hoogste stand en blaas zo al het stof weg.

Nooit doen bij een elektrische verwarming

Heb je een elektrische verwarming? Spuit dan nooit schoonmaakmiddel in of op de verwarming, dit kan namelijk gevaarlijk zijn. Als je een doekje wilt gebruiken kun je hier het best alleen een beetje water op doen.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Slimhuishouden.nl
Beeld | Getty

Voice Algemeen

Wil jij meer van dit soort handige tips en lifehacks, zónder dat je ernaar hoeft te zoeken? Krijg ze dan nu dagelijks te horen van Margriet! Via de Google Assistent op je telefoon of tablet, óf je Google Home, kun je heel makkelijk met Margriet praten en dagelijks de slimste en handigste tips krijgen. Klik hier om direct de tip van vandaag te beluisteren. Meer uitleg nodig? Klik dan hier.

Ook interessant