Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Wonen & Tuinieren

Zo herken je het verschil tussen fruitvliegjes en rouwvliegjes in huis

verschil-fruitvliegjes-rouwvliegjes.jpg

Last van kleine vliegjes in huis? Dan denk je vast meteen dat het fruitvliegjes zijn, maar misschien heb je te maken met rouwvliegjes. En die kunnen best wat ellende in je huis veroorzaken.

We vertellen je hoe je het verschil tussen fruitvliegjes en rouwvliegjes herkent en hoe je ze bestrijdt.

Rouwvliegjes zijn eigenlijk muggen

Eigenlijk zijn rouwvliegjes geen vliegen, maar muggen. Officieel heet het insect dan ook de varenrouwmug (wetenschappelijke naam: Sciara analis). En die kan een beetje ellende veroorzaken in je huis. Niet door je te prikken zoals de bekende mug, maar door larven te leggen in de potgrond van je kamerplanten. Zeker als het warm is, trekt de varenrouwmug eropuit en legt-ie eitjes bij je planten. De larven tasten vervolgens de wortels van je planten aan door schimmels en bacteriën te veroorzaken. Belangrijk dus om de rouwvliegjes te bestrijden. Net zoals dat het belangrijk is om fruitvliegjes snel te verjagen. Maar hoe? Om het op de juiste manier te doen, is het belangrijk om te weten met wat voor vliegjes je te maken hebt.

Verschil tussen fruitvliegjes en rouwvliegjes

Het belangrijkste verschil tussen fruitvliegjes en rouwvliegjes, is waar ze zitten. Fruitvliegjes vind je, zoals de naam al verklapt, vaak in de buurt van fruit, groente of ander eten. Rouwvliegjes vergrijpen zich daarentegen aan je planten. Je herkent fruitvliegjes verder aan de rode oogjes en het lichtbruine lijfje. Rouwvliegjes hebben een zwart lijfje en op het uiteinde van de vleugels een V-teken.

Rouwvliegjes bestrijden

Laten we beginnen met het bestrijden van rouwvliegjes. Aangezien die dol zijn op een vochtige en warme omgeving, is het extra belangrijk om je planten in de gaten te houden als het warm is.

  • Zet de planten waar rouwvliegjes op zitten zo snel mogelijk weg van de nog onaangetaste planten. Zo voorkom je dat de insecten zich nog verder verspreiden.
  • Check of je plant is aangetast, bijvoorbeeld door schimmels.
  • Plak op de rand van de plantenpot plakband, en laat de helft van de plakband erbovenuit steken. Zo blijven de rouwvliegjes eraan plakken. Je kunt hier ook speciale kleertjes in de vorm van vlinders voor gebruiken, dat staat een stuk gezelliger:
  • Geef je plant minder water. Dit is ook een goede tip ter voorkoming van een plaag. Rouwvliegjes zijn dol op vocht, dus maak het ze niet te veel naar de zin. Laat de aarde echt eventjes opdrogen en geef dan pas weer water.
  • Strooi wat zand op de potgrond, daar komen de meeste rouwvliegjes niet doorheen.
  • Er bestaat compost met bestanddelen die ervoor zorgen dat de eitjes niet uitkomen. Vraag hiernaar in het tuincentrum.
  • Werken bovenstaande tips allemaal niet? Dan heb je zwaarder geschut nodig. Je kunt bijvoorbeeld aaltjes (een soort wormen) bij een tuincentrum of online kopen en in de bloempot leggen, zodat ze de larven van de rouwvliegjes opeten. Zodra die allemaal op zijn, sterven de aaltjes vanzelf.

Fruitvliegjes bestrijden

Over (het bestrijden van) fruitvliegjes vind je in de volgende artikelen genoeg informatie:

Bron | pokon.nl, studioplant.nl
Beeld | Getty

Ook interessant