Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Wonen & Tuinieren

Verrassend: déze muurkleur zorgt voor een lagere energierekening

muurkleur.jpg

Is je energierekening stukken hoger dan je zou willen? Dan helpt het natuurlijk om je verbruik drastisch te verlagen. Maar hoe doe je dat in herfst en winter als je een echte koukleum bent en de thermometer het liefst op standje Sahara zet? Volgens Britse onderzoekers is dat heel makkelijk op te lossen.

En het fijne is: je hoeft niet te wachten tot het weer koud wordt voordat je aan die oplossing kunt werken. Je kunt er nu al mee aan de slag. Want het kiezen van de juiste muurkleur kan ervoor zorgen dat je het aanzienlijk minder snel koud hebt. Gewoon even doorlezen dus.

Kleur en lichaamstemperatuur

Olijfgroen. Dat is de muurkleur die je moet hebben, toont een studie van de universiteit van Oxford aan. Door de muren van je huis die kleur te geven, zou je het gevoel krijgen dat je lichaamstemperatuur omhooggaat. De wetenschappers onderzochten 157 mensen voordat ze tot deze conclusie kwamen. Ze keken naar hun waarneming van lichaamstemperatuur en het verband met bepaalde tinten. De deelnemers werden hiervoor in drie verschillende ruimtes met verschillende kleuren geplaatst. In elke ruimte was het precies 18 graden Celcius.

Warme ondertonen

Al waren alle ruimtes even warm, de ervaring van de deelnemers was toch verschillend. Een derde van hen had het gevoel dat de temperatuur in de olijfgroene ruimte hoger was dan in de andere twee kamers. De verklaring hiervoor ligt in de kleur van de muren, vermoeden de wetenschappers. Olijfgroen heeft de ondertonen van warme tinten als geel en bruin. Hierdoor ervaren mensen ook een warmer gevoel en hebben ze de indruk dat het in die ruimte daadwerkelijk enkele graden warmer is. Met deze muurkleur kun je de verwarming dus straks gerust een paar tandjes lager zetten.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | prima.uk
Foto | iStock

Ook interessant