Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Wonen & Tuinieren

Vergeeld hoofdkussen? Zo krijg je ‘m weer schoon

vergeeld-hoofdkussen-zo-krijg-je-m-gemakkelijk-weer-schoon.jpg

Bij het afhalen van het beddengoed valt het je ineens op: je hoofdkussen is helemaal vergeeld. Tijd voor een sopje. Soms verdwijnen de gele vlekken in de wasmachine, soms is er meer nodig.

We vonden drie trucs.

Vergeeld hoofdkussen door zweten

Een vergeeld hoofdkussen is geen prettig gezicht en echt fris is het ook niet. De boosdoener? Zweten in bed. Hoewel de één er meer last van heeft dan de ander (denk: overgang, medicijngebruik, warmbloedig) transpireert iedereen in bepaalde mate, ook ’s nachts. Door te zweten reguleert je lichaam namelijk zijn temperatuur; zo raak je dus de warmte kwijt die je niet nodig hebt. Het vocht dat je daardoor verliest komt niet alleen op je matras terecht, maar ook in het hoofdkussen.

Tel daar de temperatuur bij op die je lichaam aan het kussen afgeeft en je snapt waarom een kussen een broeihaard voor bacteriën kan zijn. Een wasbeurt op zijn tijd is dus niet zo gek.

Tips tegen vergeeld hoofdkussen

De meeste hoofdkussens – katoenen, synthetische en met dons gevulde – zullen opknappen van de wasmachine. Maar het is verstandig eerst het waslabel te controleren. Komt je kussen alsnog geel uit de trommel? Dan zijn deze drie tips misschien de oplossing:

1. Bleekwater

Volgens Wikihow kun je kussens extra wit krijgen door ze te wassen in de wasmachine en daarbij een mengsel te gebruiken van een dopje wasmiddel, een dopje bleekwater en een half dopje boraxpoeder (een zoutsoort die oplost in warm water).

2. Azijn

Een andere manier om je kussens weer wit te krijgen, is door ze te wassen in een mengsel van een kopje vloeibaar vaatwasmiddel, een driekwart kopje gevuld met schoonmaaksoda, een half kopje witte azijn, een normale dosis wasmiddel en drie kopjes heet water. Ook wordt aangeraden om het kussen samen met het mengsel in de machine te doen en vervolgens een hete was te draaien.

3. Waterperoxide

Een natuurlijke manier om je hoofdkussen te reinigen, is deze: stop je kussen(s) in de trommel en laat deze eerst weken (door middel van het weekprogramma op je machine) in een mengsel van een kopje waterperoxide en een half kopje azijn. Die eerste is een natuurlijk bleekmiddel, de azijn werkt in op diepliggende vlekken. Daarna kun je de kussens wassen zoals je dat altijd doet, eventueel samen met een extra vlekkenbooster.

Extra tip: als het past, was dan twee kussens tegelijk. Dat zorgt ervoor dat de kussens, het water en het wasmiddel zich beter verdelen.

Artikelen van Margriet.nl in je mailbox ontvangen?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Wikihow
Beeld | iStock

Ook interessant