Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Wonen & Tuinieren

Oud kaarsvet over? Zo maak je er weer nieuwe kaarsen van

van-oud-kaarsvet-nieuwe-kaarsen-maken.jpg

Heb je nog een paar restjes oude kaarsen over? Grote kans dat deze normaal in de prullenbak verdwijnen. Zonde, want je kunt namelijk van oud kaarsvet weer nieuwe kaarsen maken. We leggen je uit hoe je dit doet.

Extra leuk: je kunt er je hele eigen draai aan geven.

Van kaarsvet nieuwe kaarsen maken

Om van restjes oud kaarsvet weer nieuwe kaarsen te maken heb je de volgende spullen nodig: 

 • Oud kaarsvet
 • Grote pan 
 • Kleine schaal of bak
 • Mal, bijvoorbeeld een leeg jampotje of een kaarsenvorm 
 • Lont 
 • Satéprikker
 • Lepel
 • Oude kranten
 • Schaar
 • Plakband 
 • Zeef

Voorbereiding

Begin met het klaarzetten van al de spullen die nodig hebt om kaarsen te maken. Als je een leeg potje gebruikt kun je het beste de lont aan de bodem vastplakken, zodat ‘ie goed blijft zitten. Zorg dat de lont een paar centimeter boven je vorm uitsteekt. Als je een echte kaarsenvorm gebruikt, dan kun je de lont van de kaars hier doorheen steken. Let wel op: bij een kaarsenmal giet je de kaars op z’n kop vol. De bovenkant zit dus onderin. Daarom is het belangrijk om de bovenkant goed dicht te plakken, zodat het kaarsvet er niet uit kan lopen. De lont kun je vastmaken, bijvoorbeeld aan een staafje, satéprikker of lange naald die je door de lont heen kunt steken. Zo zorg je dat ‘ie mooi in het midden blijft zitten. Zet je mal vast klaar op een paar oude kranten

Kaarsvet smelten

Als je mal klaar is kun je beginnen met het smelten van je oude restjes kaarsvet om hier nieuwe kaarsen van te maken. Dit doe je door een grote pan water voor de helft te vullen met water. Zet deze op het vuur. Leg je lege kleinere bak of schaal in de pan en leg hier vervolgens je restjes oud kaarsvet in. Haal hiervoor eerst de asresten uit de oude kaarsen weg. Dit laat je rustig au bain-marie smelten. Roer dit af en toe door met een (metalen) lepel. Haal telkens als je klaar bent met roeren de lepel weer uit de bak. 

Lees ook: Dankzij deze trucjes gaan je kaarsen een stuk langer mee

De mal vullen 

Is je kaarsvet helemaal gesmolten? Dan is het tijd om het in je mal te gieten. Zet boven op je mal een zeef en giet hier het vloeibare kaarsvet doorheen. Giet de mal niet in één keer vol, want wanneer het kaarsvet opdroogt zakt je lont naar beneden. Als je nog twee of drie keer kaarsvet bijschenkt krijgt je kaars een rechte onderkant. Als je in een creatieve bui bent dan kun je ook met verschillende kleuren kaarsvet werken en zo een kaars met verschillende laagjes maken. 

Stollen 

Wanneer het kaarsvet stolt ontstaat er vaak een kuil, je kunt een paar kleine gaatjes prikken rondom de lont en dit opnieuw met wat kaarsvet opvullen. Ben je tevreden met het resultaat? Laat dan je kaars helemaal afkoelen en uitharden. Als je ‘m in een kaarsvorm hebt gemaakt kun je de mal daarna loshalen. Lukt dit niet? Probeer dan voorzichtig te kloppen en trekken of probeer de mal open te knippen. Als je de kaars in een potje hebt gemaakt kun je de kaars hierin laten zitten. Knip alleen nog de lont af en je zelfgemaakte kaars is klaar. 

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.     

Bron | Flair
Beeld | Getty Images

Ook interessant