Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Wonen & Tuinieren

Vaatwasser of afwasteiltje: wat is milieuvriendelijker?

vieze-vaat.jpg

Wie een vaatwasser heeft, wil en kan bijna niet meer zonder. Maar misschien vraag je je weleens af of het uit milieuvriendelijk oogpunt niet beter is om het afwasteiltje er weer bij te pakken en de vaat met de hand te doen. Zeker als het maar om een paar vuile borden gaat. Wat is eigenlijk belastender voor het milieu: de vaatwasser of met je handen in het sop?

Er wordt vaak gedacht dat afwasmachines ontzettend veel water verbruiken en daardoor slecht zijn voor het milieu. Maar daar is niets van waar. Door de vaatwasser aan te zetten, verspil je minder water dan met je afwasteiltje. Tenminste, als de machine ook echt helemaal vol zit.

Tot deze conclusie kwam onlangs de milieusite Grist. De afwasmachines van tegenwoordig verbruiken namelijk veel minder liter water per afwasbeurt dan de gemiddelde vaatwasser van vijftien jaar geleden. Bij de nieuwste modellen moet je denken aan een verbruik van zo’n 22 liter water per afwasbeurt, bij oude modellen was dit het dubbele.

Draai de kraan dicht!

Als je energiezuinig met de hand afwast, verbruik je ook zo’n 15 tot 22 liter per afwasbeurt. Maar de meeste mensen laten als ze bezig zijn de kraan nog even stromen om tussendoor te spoelen. Hierdoor komt het waterverbruik al snel op 49 liter water – uitgaande van een hoeveelheid afwas die gelijkstaat aan die in een volle vaatwasser. Wil je dus milieuvriendelijk met de hand de vaat doen, dan moet je echt die kraan dichtdraaien.

Als je snel even een paar borden, kopjes of glazen wilt afwassen, kun je beter met de hand afwassen dan de vaatwasser halfvol aan te zetten. Een vaatwasser verbruikt naast water namelijk ook een hoop energie. Dus wil je echt aardig zijn voor het milieu, dan is het een goed idee om een energiezuinige afwasmachine aan te schaffen, voor groene stroom te kiezen en je vaatwasser nooit halfleeg te laten draaien.

Dit gebeurt er in een draaiende vaatwasser:

LEES OOK:

Bron | RTL Nieuws

Ook interessant