Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Wonen & Tuinieren

7x handige tuinklusjes om in maart te doen

7x-handige-tuinklusjes-om-in-maart-te-doen-margriet.jpg

Waar je in januari en februari nog niet zoveel kunt doen aan je tuin, is maart eigenlijk de eerste drukke tuinmaand. De temperaturen worden weer wat zachter, de eerste bloemen komen tevoorschijn en er is van alles te doen, voordat de lente echt losbarst. Daarom hier 7 handige tuinklusjes om in maart te doen.

Zo kun je straks weer genieten van een prachtige tuin!

Maak alles eerst goed schoon

Het belangrijkste om mee te beginnen is het schoonmaken van de tuin. Verwijder alle afgestorven delen van de vaste planten uit de borders en maak de tuin weer helemaal onkruidvrij. Zodra de eerste zonnestralen zich laten zien verschijnt er namelijk weer snel onkruid en dit kan de groei van andere planten belemmeren. Zorg er daarom voor dat al het onkruid en alles wat dood is weg is en dat de basis van je tuin weer helemaal goed is.

Ga lekker snoeien

Omdat het belangrijk is om je tuin genoeg ademruimte te geven, kun je het beste beginnen met snoeien. Eigenlijk kun je alle bloemen die na de langste dag (21 juni) bloeien nu gaan snoeien. Omdat je de vaste planten bij de grote schoonmaak al onder handen hebt genomen, hoef je deze niet meer te doen. Houd er wel rekening mee dat je nooit moet gaan snoeien als het nog kan gaan vriezen.

Lees ook: Van vrieskou naar lenteweer: wat doet dat met je tuin?

Schoffel de grond los

Om überhaupt iets te kunnen laten groeien in je tuin, is het belangrijk dat de grond gezond is. Schoffel de grond daarom lekker los, zodat er genoeg zuurstof naar binnen kan komen. Het beste moment om te schoffelen is als het heeft geregend en de aarde nét is opgedroogd.

Tijd om te planten

En nu is het tijd voor het allerleukste tuinklusje; namelijk het planten van voorjaarsbloeiers! Mooie voorjaarsbloeiers zijn: magnolia’s, voorjaarszonnebloemen, kleine maagdenpalmen, krentenbomen, scheefbloemen, leverbloemen en bijvoorbeeld kerstrozen.

Gazon maaien

Iets wat je ook niet mag vergeten bij het doen van je tuinkluisjes in maart: het maaien van het gazon. Gazongras groeit namelijk vanaf temperaturen van 6 °C. Stel de maaimachine nu nog hoog af (4 cm) en maai niet bij nat weer.

Bemesten van planten en gazon

Maart is ook het perfecte moment om je planten en gazon te bemesten. Zodra planten gaan groeien kun je ze het beste met compost bestrooien, dit is goed voor de bodemstructuur. Ook op het gazon kun je het beste een dun laagje compost strooien.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.    

Bron | Zin.nl, Tuinplant.nl
Beeld | Getty

Ook interessant