Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Wonen & Tuinieren

Handig: 11 geld besparende tuinhacks die je niet wilt missen

handig-11-geld-besparende-tuinhacks-die-je-niet-wilt-missen.jpg

Elke tuinliefhebber weet dat tuinieren soms best in de kosten kan lopen. Denk aan de aanschaf van nieuwe planten, het onderhouden van de tuin en de aanschaf van tuingereedschap. Geen paniek, met de onderstaande tuinhacks bespaar je tijd en geld.

Wat dacht je bijvoorbeeld van de messen van je grasmaaier inspuiten met bakspray, zodat het gras niet meer aan de messen blijft plakken?

1. Tomaten kweken

Het kweken van groenten is erg populair. Zaadjes zijn erg prijzig, maar voor het kweken van tomaten hoef je heus geen zaadjes te kopen. Snijd een overrijpe tomaat in plakken. Vul vervolgens een pot voor driekwart met potgrond. Leg de plakken tomaat in de pot en druk het licht aan. Doe er vervolgens nog een klein laagje grond overheen. Zet de pot op een lichte plek en geef regelmatig water.

2. Biologische slakkenbestrijder

Slakken zijn dol op jonge plantjes en vormen dus een heuse plaag voor je moestuin. Met knoflook zijn ze in no time uit je tuin verdwenen. Plet twee tenen knoflook en doe ze in een kom. Kook 1 liter water en giet dit over de knoflooktenen heen. Laat het 20 minuten staan. Als het genoeg is afgekoeld, giet het mengsel dan in een plantenspuit. Spuit de aangevreten planten in. Je zult zien dat de slakken verdwijnen.

3. Groene aanslag van je schutting verwijderen

Na de winter zit je schutting vaak vol groene plekken (mos en algen). Je hoeft geen dure en chemische bestrijdingsmiddelen te kopen. Groene zeep, soda en heet water is alles wat je nodig hebt. Los 50 gram soda en 50 gram groene zeep op in 5 liter heet water. Smeer dit mengsel op je schutting en laat het even intrekken. Schrob nu met een harde borstel de groene aanslag van je schutting. Spoel je schutting schoon en hij is weer als nieuw.

4. Bosjes kruiden tegen wespen

Elke zomer hebben we helaas ook last van wespen. Door kruidenbosjes op te hangen kun je ze verjagen. Knoop takjes munt, tijm en rozemarijn bij elkaar. Hang deze op plekken waar je veel wespen ziet, of waar je ze niet wilt hebben. De sterke geur van de kruiden verjaagt de wespen. Komen ze terug? Dan is het tijd om nieuwe bosjes te maken.

Lees ook:
Weinig zon in de tuin? Geen probleem: 16x de mooiste schaduwplanten

5. Muggen verjagen

Muggen zijn ook geen graag geziene gasten in de tuin. Wist je dat ook muggen niet van sterke geuren houden? Zo hebben ze bijvoorbeeld een hekel aan de geur van lavendel, basilicum, citroenmelisse, kattenkruid en munt. Zet deze planten dus in je tuin. Je zult zien dat je minder last hebt van muggen deze zomer.

6. Gebruikt theezakje tegen ongedierte

Niemand wordt blij van ongedierte in de tuin. Je kunt dit heel gemakkelijk voorkomen door een gebruikt theezakje of koffiedik om je planten te leggen. Ongedierte houdt niet van de sterke geur van koffie of thee. Je kunt dit ook prima op je composthoop gooien. De zuren versnellen het ontbindingsproces waardoor je de compost sneller kunt gebruiken.

7. Aspirine voor de planten

Om zich te weren tegen ongedierte, is het belangrijk dat je planten gezond blijven. Je kunt je planten een boost geven met aspirines. Los één aspirine op in 4 liter water. Geef je planten water zoals je dat altijd doet. Ze krijgen nu een boost waardoor ze zich beter kunnen weren tegen ongedierte.

8. Citroenschillen tegen buurtkatten

Het is altijd jouw tuin die de kat van de buren uitkiest om zijn behoefte in te doen. Er bestaan gelukkig een hoop diervriendelijke én goedkope manieren om ze uit je tuin te weren. Zo houden katten niet van de geur van citroenen. Leg daarom een paar citroenschillen op de plek waar ze altijd hun behoefte doen. Je zult zien dat ze hier niet weer komen.

9. Bananenschillen tegen bladluizen

Bladluizen kunnen behoorlijk hardnekkig zijn. Voortaan zijn ze snel uit je planten verdwenen. Snijd een bananenschil in stukken en leg deze om de plant met luizen heen. Met een paar dagen zijn de luizen verdwenen. Ze houden namelijk niet van de geur van bananen.

10. Bakspray op je grasmaaier

Nu het gras weer uit de grond schiet, moet je het misschien wel elke week maaien. Op zich geen vervelend klusje, maar van het gras dat aan de messen blijft plakken word je niet blij. Dit is heel simpel te voorkomen door de messen in te spuiten met bakspray. Door dit laagje blijft het gras niet meer plakken.

11. Help de bijen

Bijen zijn ontzettend belangrijk voor de productie van veel levensmiddelen. Ook in de tuin zijn ze onmisbaar, zo zorgen ze voor de bestuiving van veel planten en bloemen. Het kan voorkomen dat ze uitgeput zijn en weer op krachten moeten komen. Je ziet ze dan op straat liggen. Meng dan twee eetlepels kristalsuiker met één eetlepel water. Leg dit op een plek waar de bij goed bij kan komen.

Bron | Tipsenweetjes, The Delite, Prevention
Beeld | Getty Images

Voice Algemeen

Wil jij meer van dit soort handige tips en lifehacks, zónder dat je ernaar hoeft te zoeken? Krijg ze dan nu dagelijks te horen van Margriet! Via de Google Assistent op je telefoon of tablet, óf je Google Home, kun je heel makkelijk met Margriet praten en dagelijks de slimste en handigste tips krijgen. Klik hier om direct de tip van vandaag te beluisteren. Meer uitleg nodig? Klik dan hier.

Ook interessant