Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Wonen & Tuinieren

Déze dingen in de tuin kun je het beste snoeien in de herfst

deze-dingen-in-de-tuin-kun-je-het-beste-snoeien-in-de-herfst.jpg

In de herfst kleuren de bladeren van groen naar oranje en vallen ze uiteindelijk van de bomen. Ook struiken en heggen kunnen een ander uiterlijk krijgen in het najaar, of hun blaadjes verliezen. Toch is het belangrijk om bepaalde dingen in de tuin te snoeien – juist in de herfst.

Snoeien doe je dus écht niet alleen in de lente.

Het nut van snoeien

Allereerst: waarom is het eigenlijk belangrijk om planten, bomen en struiken te snoeien, los van wanneer dit gebeuren moet? Het is niet zomaar dat er veel over snoeien gesproken wordt. Het zorgt onder andere voor een betere bloei, en het voorkomt overwoekering. Daarnaast kan het bij fruitbomen zelfs zorgen voor een beter oogst.

Knippen maar

In de herfst is het belangrijk om de volgende dingen in je tuin van een knipbeurt te voorzien: rozenstruiken, lavendelstruiken, vlinderstruiken, leilinde, druivenstruiken, fruitbomen en bomen zoals de esdoorn, berk of een kastanjeboom. Wanneer je dit doet in de herfst, zullen deze bomen en struiken het volgende jaar bloeien als nooit tevoren.

Snoeitechnieken

De roos snoei je bij voorkeur in de herfst, zodat je deze beschermt tegen de koude wintermaanden. Rozen bloeien ’s winters niet; daarom is vrij kort snoeien aan te raden. Dan bloeien ze weer prachtig in het voorjaar. Bij vlinderstruiken hoef je alleen maar de uitschieters af te knippen en bij knotbomen snoei je alleen voor de vorm, dus je hoeft daarbij alleen maar wat takken af te knippen.

Fruitopbrengst

Het snoeien van fruitbomen vereist ietwat meer inspanning, je snoeit deze namelijk om een betere fruitopbrengst te krijgen. Oftewel: door ze in het najaar te knotten, pluk je daar het volgende seizoen letterlijk de vruchten van. Hiervoor knip je oude en beschadigde takken af op zo’n 10 centimeter van de stam. Het is even wat werk, maar dat is het allemaal waard. Toch?

Yeah, Margriet is genomineerd voor Website van het Jaar 2020!
Help jij ons winnen? Stem dan snel!  

Bron | Boerenbond
Beeld | iStock

Ook interessant