Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Wonen & Tuinieren

Staat jouw tuin vol met heermoes? Dít kun je er tegen doen!

staat-jouw-tuin-vol-met-heermoes-dit-kun-je-er-tegen-doen.jpg

Heermoes (ook wel bekend als paardenstaart) is één van de moeilijkste onkruidsoorten om te bestrijden. Mocht je dit plantje in je tuin hebben gespot, dan kun je het maar beter direct aanpakken. Hoe je dit het beste doet? Hier wat handige tips!

Wat is heermoes?

Heermoes is een hardnekkig wortelkruid dat zich razendsnel door je tuin verspreidt. De wortels gaan heel diep en zodra je de opkomende scheuten er probeert uit te trekken, breekt de wortel af. Het gevolg is dat ze binnen no-time weer uit de grond schieten. Je kunt dan ook maar beter nauwkeurig te werk gaan.

Tip 1: laat het liggen op de grond

Als je erg veel van dit onkruid in je tuin hebt staan, dan kan dit wijzen op een verarmde bodem. Dit betekent dat de grond te weinig mineralen bevat. De lange wortels van de paardenstaart plant halen deze mineralen van diep onder de grond, dus wanneer je ze uittrekt, zitten ze er vol mee. Laat de uitgetrokken stengels daarom gerust liggen, want daardoor verrijkt de grond zichzelf. En hoe rijker de grond wordt, hoe minder heermoes. Let op: heermoes is giftig voor huisdieren. Als je een hond of een kat hebt, kun je de stengels dus niet zomaar laten liggen.

Lees ook: Deze lentebloemen kunnen levensgevaarlijk zijn voor je huisdier

Tip 2: maaien, maaien én nog eens maaien

Als deze plant ergens niet tegen kan, dan is het wel maaien. Als je consequent de bovengrondse delen blijft verwijderen raakt het onkruid vanzelf uitgeput. Omdat heermoes vooral groeit op gronden met een laag kali- of fosforgehalte, kan het helpen om de grond te bemesten met een meststof die kali of fosfor bevat.

Artikelen van Margriet ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Libelle.be
Foto | iStock

Ook interessant