Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Wonen & Tuinieren

Verdord en droog: zo kun je je tuin herstellen na een hittegolf

tuin-herstellen-na-hittegolf.jpg

De afgelopen dagen waren niet alleen voor ons heet, ook de tuin heeft het flink te verduren gekregen. Hangen je bloemen er slap bij, lijkt het gras inmiddels meer op stro en zijn je planten aan het eind van hun Latijn? Geen paniek. Het einde van de hittegolf is ingeluid en dus is het de hoogste tijd om je tuin na de warmte te laten herstellen met de volgende tips. 

Is jouw tuin door de hittegolf ook een ravage geworden? Zo geef je ‘m een oppepper. 

Tuin herstellen na een hittegolf

Naast dat we de afgelopen dagen zuinig moesten zijn met water, is het door de hittegolf misschien niet eens door je hoofd geschoten om in de brandende zon de tuin eens even lekker onder handen te nemen. Daarom is het nu, met koelere temperaturen in het verschiet, een mooi moment om de schade te beperken. Hangen je planten en bloemen er wel heel treurig bij? Kijk dan goed welke echt verwelkt, uitgebloeid of verdord zijn en verwijder deze bloemknoppen, bladeren en dode takken. Geef de rest van de bloemen of planten veel water, zodat ze opnieuw kunnen bloeien. Sommige planten lijken misschien hun eind nabij, maar vaak zijn de wortels nog wel goed. Het kost dus een beetje geduld, liefde en vooral water om ze weer tot leven te krijgen. Na een hittegolf of hele droge periode kun je het beste al het groen twee keer per week een flinke plens water geven. 

Het gras oppeppen

Is het gras in je tuin door de hittegolf volledig uitgedroogd? Ook dit kun je herstellen met een flinke portie water. Je kun daarnaast ook speciale meststof over je gras strooien, om het herstelproces te versnellen. Doe dit wel pas nadat je gras nat is geworden, dus door te sproeien of na een flinke regenbui en het liefst wanneer er ook nog een voor de rest van de dag regen op de planning staat. Is je gras na een tijdje weer goed gegroeid? Maai het dan niet meteen op de kortste stand, maar laat het iets langer. De keer daarna kun je het wel kort maaien, maar kun je het best de grasrestanten op je gras laten liggen. Dit zorgt ervoor dat het beter verder groeit. 

Lees ook: Hete zomer? Deze planten kunnen goed tegen droogte

Bloembakken verzorgen

Zijn de bloembakken in de tuin na de hittegolf ook wel aan wat aandacht toe? Geef ze dan veel water. Maar let op: doe dit niet met de harde straal van de tuinslang. Geef ze voorzichtig met de gieter een flinke hoeveelheid water. Verwijder daarna de verwelkte blaadjes en bloemen en geef ze na twee dagen opnieuw water en wat mest.  

Voorzichtig water geven

Zeker als je een grote tuin hebt, is het makkelijk om met de tuinslang rond te gaan. Toch is het beter om die zware straal niet te gebruiken, maar je tijd te nemen. Niet alleen de bloembakken, maar ook de andere planten en bloemen in de tuin vinden het prettiger om uit een zachte straal water te krijgen. Anders kunnen ze beschadigen of kan het water voedzame grond wegspoelen. Geef daarnaast het liefst je bloemen en planten in de ochtend of in de avond water. In de volle zon kunnen planten namelijk bladverbranding oplopen. Daarnaast hebben de planten ’s avonds meer tijd om het water op te nemen, omdat het minder snel verdampt dan overdag. 

Steun hangende planten

Een laatste tip voor als je stokrozen, zonnebloemen of andere hoge planten of bloemen er door de hittegolf wel heel treurig en futloos bij hangen. Bind dit soort hangende planten aan een steunstok, totdat ze weer tot leven komen. Zo voorkom je ook meteen dat de kwetsbare planten die door de warmte zijn gaan hangen met een regenbui helemaal neer worden geslagen of knakken.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.  

Bron | Plusmagazine, Groenepassie, RTL Nieuws
Beeld | iStock

Voice Algemeen

Wil jij meer van dit soort handige tips en lifehacks, zónder dat je ernaar hoeft te zoeken? Krijg ze dan nu dagelijks te horen van Margriet! Via de Google Assistent op je telefoon of tablet, óf je Google Home, kun je heel makkelijk met Margriet praten en dagelijks de slimste en handigste tips krijgen. Klik hier om direct de tip van vandaag te beluisteren. Meer uitleg nodig? Klik dan hier

Ook interessant