Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Wonen & Tuinieren

8 belangrijke tips om je tuin herfstklaar te maken

je-tuin-herfstklaar-maken-8-belangrijke-tips.jpg

De zomer is alweer bijna voorbij. Op 22 september begint de herfst en daar kun je je tuin nu al op voorbereiden. Maar hoe maak je je tuin het best herfstklaar?

Wil je volgende lente en zomer weer een prachtige tuin, dan doe je er goed aan om in september en oktober al je handen uit de mouwen te steken. Met deze tips maak je je tuin herfstklaar:

1. Ruim uitgebloeide groente, fruit, bloemen en planten en dode bladeren op

Misschien heb je deze zomer volop genoten van groenten uit eigen tuin. Zijn die nu uitgebloeid? Ruim de restanten dan op. Dit scheelt je niet alleen een klus in het voorjaar, maar voorkomt ook onnodig onkruid en rotting.

2. Je tuin herstklaar maken: plant bloembollen

De volgende lente lijkt misschien nog ver weg, maar voor je het weet is het al zover. September is de allerbeste tijd om lentebollen te planten. Maar later in de herfst is ook prima, als je de eerste boot gemist hebt. Inslaan dus, die bollen voor tulpen, krokussen, hyacinten, narcissen en blauwe druifjes.

3. Zaai wintergroenten

Wil je aan het eind van de herfst al genieten van wintergroenten uit eigen tuin? Dan is nu het ideale moment om zaadjes voor groente als andijvie, winterpeen, spinazie en veldsla te planten. Deze periode is ook perfect voor het zaaien van de tuinkers.

4. Snoei je hagen, heesters en struiken

Als je wilt dat je hagen, heesters en struiken de winter overleven, doe je er goed aan om ze vlak voor of tijdens de herfst te snoeien. Anders kunnen ze een gele gloed krijgen of doorbuigen. Je kunt struiken en heester het best ongeveer driekwart terugsnoeien. Van rozenstruiken kun je beter alleen uitgebloeide stengels en zwakke scheuten (takken die bijvoorbeeld vanuit de stam van de struik groeien) verwijderen. Probeer hagen zo te snoeien dat er aan de bovenkant geen schaduw over valt. Voldoende zonlicht en frisse lucht voorkomen namelijk dat het gaat rotten.

5. Breng kwetsbare planten naar binnen

Als je kwetsbare of half-winterharde planten of bloemen in je tuin hebt staan, is dit het moment om ze naar binnen te brengen of in te pakken. In de herfst kan het ’s nachts al flink koud worden, en dat trekken sommige planten of bloemen niet. Laat staan vorst in de winter. Haal je de planten of bloemen naar binnen, check dan eerst goed of er geen insecten in de pot zitten voordat je een plaag binnenshuis hebt.

6. Ruim je tuinmeubelen en -gereedschap op

De herfst gaat vaak gepaard met regen, regen en nog eens regen. Dit doet je tuinmeubels en -gereedschap geen goed. Vergeet ook zeker je parasol en barbecue niet. Belangrijk om die dus goed op te bergen, zodat ze in het voorjaar nog in goede staat zijn. Niet genoeg opbergruimte? Koop dan hoezen waarmee je je meubels en gereedschap kunt afdekken.

7. Maak je dakgoot en regenpijp schoon

Regen en vallende bladeren zijn hét recept voor verstopte dakgoten en regenpijpen. Een belangrijk klusje bij het herfstklaar maken van je tuin is dus om ervoor te zorgen dat de goten en pijpen helemaal schoon en leeg zijn.

8. Maai je gazon nog eens extra goed

Het gras maaien kan in de zomer een wekelijks klusje zijn. Maar in het najaar groeit gras een stuk minder hard. Wil je volgend jaar weer een mooi gazon hebben, dan is het belangrijk om ‘m voor of aan het begin van de herfst nog eens goed te maaien. Zo voorkom je mosvorming. Nat gras is lastiger te maaien, en laat de Nederlandse herfst nou bekend staan om de vele regenval. Maai het gras in het begin van de herfst nog eens goed, op een hogere stand. Maar maak je gazon niet té kort. Heb je kale plekken op je gazon? Strooi daar wat graszaad op.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | lovethegarden.com, bouwenenwonen.net, NU.nl
Beeld | iStock

Margriet Extra Liefde & Relaties staat vol prachtige, ontroerende en herkenbare verhalen. Maar ook: tips voor betere seks (voor iedere leeftijd), een quiz om je liefdeskennis te testen én antwoord op de vraag: nieuwe vrienden maken, hoe doe je dat? Nu in de winkel of online te bestellen via deze link.

Ook interessant