Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Wonen & Tuinieren

Hoe kun je je tuin het beste verzorgen nu het zo droog is?

hoe-kun-je-je-tuin-het-beste-verzorgen-tijdens-deze-droogte.jpg

Nadat we de droogste meimaand uit de geschiedenis achter de rug hebben, komt de droogte nu al op een peil dat normaal gesproken pas in augustus wordt bereikt. Voor ons wel fijn, die dagen zonder regen, maar voor je tuin is het allesbehalve een pretje.

Daarom hier wat tips om te voorkomen dat de planten en bloemen in je tuin straks lijden onder de droogte.

Droogte in je tuin voorkomen

Probeer je planten standaard in de vroege ochtend of later op de avond water te geven. Als je het midden op de dag doet verdampt het water door de zon en heeft het dus weinig zin. Geef liever in één keer veel water in plaats van steeds een beetje, want anders krijg je ‘luie’ planten. Probeer ook zo gericht mogelijk water te geven, dus alleen bij de planten of tuingedeelten die het echt nodig hebben en dan het liefst bij de voet van de plant.

Let extra op planten in potten

Wist je dat planten in potten en hangmanden meer water nodig hebben dan planten in de grond? Zet potplanten op een schotel zodat ze langer voorzien zijn van water en geef de planten in hangmanden op droge en warme dagen twee keer per dag flink wat water.

Lees ook: Dít zijn 6 gezondheidsvoordelen van tuinieren

Blijf ‘mulchen’

Ook in de zomer is het belangrijk om te blijven mulchen; het bedekken van de bodem met een organisch laagje materiaal. Doe dit door dikke lagen organisch materiaal als fijngeknipt tuinafval tussen de planten te strooien. Het laagje houdt vocht vast en vormt een beschermend dekentje voor de tuinaarde. En eronder stimuleert de laag ook weer het bodemleven: dankzij wormen en andere dieren die het materiaal verteren, blijft de aarde lekker luchtig.

Juist niet schoffelen en spitten

Nu we te maken hebben met droogte is het belangrijk dat je de bodem zo veel mogelijk met rust laat. Door veel te schoffelen en spitten, zeker op warme dagen, stimuleer je namelijk de verdamping. Probeer de verleiding dus te weerstaan, want het werkt alleen maar averechts.  

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Stihl.nl, Buitenleven.nl
Beeld | iStock

Margriet extra 4

Heb jij Margriet Extra: Energiek & In balans al in huis? Een inspirerende special met veel handige tips die juist nú zo goed van pas komen. Over vol energie de zomer in te gaan, rust vinden in rituelen, wandelen en yoga en nog véél meer. Haal deze editie nu in de winkel óf bestel ‘m hier veilig online (zonder extra verzendkosten).

Ook interessant