Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Wonen & Tuinieren

Dé trends voor terras, tuin en balkon deze zomer

bloemen-green-your-day.jpg

De temperaturen stijgen en de avonden lengen. Het is tijd om je tuin, terras of balkon onder handen te nemen. Maar wat zijn de trends voor deze zomer? Groenstylist en trendwatcher Romeo Sommers van Green Your Day zet ze op een rij.

Nostalgische elementen

In deze tijd van snelle digitale innovaties grijpen we voor de aankleding van de tuin graag terug naar nostalgische elementen en kleuren van weleer. Denk aan een loungebank van gerecycled hout met grijze linnen kussens erop. Of een grote sloophouten tafel met witte strakke stoelen of juist minimalistische Franse bistrostoeltjes. De blauweregen en klimhortensia zijn binnen deze stijl bij uitstek geschikte planten voor een mooie begroeiing tegen een betonkleurige muur. Sterke klimmers die door hun zuigwortels zonder verdere support zelf omhoog klimmen. Ideaal ook voor vogels om in te nestelen of te schuilen. Tot deze trend behoren ook grote, witte strakke potten met planten in de tinten groen, wit en/of grijs. Indien de pot is voorzien van een waterreservoir heeft de plant minder verzorging nodig.

Botanisch: natuurlijk en tijdloos

In het interieur zien we al een tijdje de botanische trend. De vertaling naar het terras uit zich in het gebruik van natuurlijke materialen, opvallende kleuren en prints en veel bloemen, planten en kruiden. Denk aan kussens met Victoriaanse bloementekeningen en weelderige groene landschappen.

Een terras vol planten zorgt voor sfeer, maar ook voor een gezonde omgeving. Met beplanting als Pennisetum, tijm, salvia, Echinacea en Agastache lok je vogels, vlinders en andere insecten naar je tuin. Combineer met kleur. Wissel paarse en violetkleurige bloemen en planten af met exemplaren in wit, zilver, roodbruin en aubergine. En op een botanisch terras mogen vetplanten en diverse bladkleuren, variërend van groengrijs tot dieppaars, natuurlijk ook niet ontbreken.

Grow your own food.

Grow your own food

Gezond eten, het liefst uit eigen tuin, is de trend. Grow your own food-gerelateerde producten en decoraties zijn volop te verkrijgen. Creëer je eigen kruidentuin voor op het balkon in bijvoorbeeld terracotta potten of juist hanging baskets. Lekker met je handen in de aarde en zelf plantjes stekken.

Explosie van bloemen

Romantische boeketten, maar ook distels en gedroogde bloemen maken hun comeback. Deze bloemen en planten brengen geur op het terras.

Pluk bloemen uit de tuin voor in een vaas op de tuintafel. Door het plukken blijft de plant nieuwe bloemen aanmaken, waardoor je er extra lang plezier van hebt. Of creëer in potten op het terras een bosje bloemen met wortels. Ook leuk is om vaste planten met eenjarigen te combineren. Of groentes met sierplanten. Zo geeft de rode boerenkool prachtige gele bloemen.

Mix met kleuren en zet diverse bloemen in een vaas van geslepen glas of wit keramiek. Maak een bloemenzee door veel kleine kleurige boeketjes bij elkaar te zetten.

Bron | Green Your Day
Foto’s | Green Your Day

In deze video zie je hoe je in zelfs de kleinste tuin kruiden kan groeien!


Nog meer groene tips om te lezen:

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op Margriet.nl/nieuwsbrief

Ook interessant