Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Wonen & Tuinieren

Top 5 snelle schoonmaaktrucs met azijn

schoonmaken.jpg

Azijn bevat geen chemische stoffen, is helemaal niet duur en laat vuil en aanslag snel en makkelijk verdwijnen. Met deze vijf azijntrucs blinkt straks je hele huis!

Truc 1: ontkalken

Is het tijd om je waterkoker of koffiezetapparaat te ontkalken? Zet het apparaat aan met azijn in plaats van water of koffie en de kalk lost vanzelf op. Daarna wel goed naspoelen en ’m een paar keer aanzetten met water. Anders  smaken je koffie of thee misschien eerst nog even naar azijn… Ontkalken kan met natuurazijn, maar schoonmaakazijn gaat sneller. Dat komt doordat schoonmaakazijn zuurder is en dus krachtiger tegen kalk. Let wel op of je apparaat ertegen kan, dit staat vaak aangegeven in de gebruiksaanwijzing. Kies bij twijfel voor gewone natuurazijn, of een ander ontkalkingsmiddel.

Schoonmaakazijn is zuurder dan gewone natuurazijn en dus krachtiger tegen kalk

Truc 2: snijplank ontsmetten

Heb je net kip gesneden? Azijn heeft een desinfecterende werking. Susan Sumner is als voedingswetenschapper verbonden aan de Amerikaanse Virginia Tech University en deed onderzoek naar desinfecterende middelen. Volgens haar kan vooral de combinatie azijn en waterstofperoxide de hoeveelheid schadelijke bacteriën naar een ‘veilig niveau’ terugbrengen, vertelt ze aan Cleaning Business Today. Om dit te bewerktstelligen, ga je als volgt te werk:

– Was de oppervlakte eerst met water en zeep en droog af.
– Sprenkel of spray wat pure natuurazijn of waterstofperoxide op de oppervlakte, de volgorde maakt niet uit. Laat de eerste vloeistof vijf minuten intrekken, veeg schoon met een doek, herhaal dit vervolgens met de tweede vloeistof. Héél belangrijk: bewaar de vloeistoffen altijd in hun eigen fles en gebruik ze ná elkaar, vooral niet mengen dus! Dat levert namelijk een nieuwe, gevaarlijke verbinding op, bekend als perazijnzuur. Je kunt ook een van de twee vloeistoffen gebruiken, maar samen staan ze sterker (azijn remt een ander soort bacterie af dan waterstofperoxide).

Overigens: azijn en waterstofperoxide dóden de bacteriën niet, ze kunnen ze alleen afremmen. Volgens Susan Sumner is gewone bleek nog altijd ‘de gouden standaard’ onder de huishoudelijke ontsmettingsmiddelen.

Truc 3: blinkend schone magnetron

Het is belangrijk om de magnetron geregeld schoon te maken, anders wordt het een broeinest van bacteriën en schimmels. Zet, om het jezelf makkelijk te maken, een hittebestendig schaaltje met daarin water en een flinke scheut schoonmaakazijn (zo’n vier eetlepels op honderdvijftig milliliter water) in de magnetron, ongeveer vijf minuten op de hoogste stand. De azijnstoom in de magnetron weekt dan eenvoudig het vuil los. Hierna kun je met een doekje alles schoonvegen.

Truc 4: frisse vaat

Ook onze beste vriend in de keuken heeft zelf af en toe een schoonmaakbeurt nodig. Gelukkig er is niet veel voor nodig om je afwasmachine – én daarmee je serviesgoed – weer ultrafris te krijgen: spuit een flinke scheut azijn op de bodem van de vaatwasser en laat hem draaien op de heetste temperatuur, zonder afwas erin. Vergeet niet eerst het filter eruit te halen en schoon te maken. Plaats het filter weer terug voordat je de afwasmachine laat draaien.

Truc 5: schone terrastegels

Corné Kempenaar, onkruidkundige en onderzoeker bij Wageningen UR, kan het weten. “Azijn is heel effectief tegen algaanslag op het terras,” zegt de onkruidkenner die daar zelf de goedkoopste natuurazijn uit de supermarkt voor gebruikt. “Een fiftyfifty verdeling van water en azijn is voldoende. Ik giet het met een gieter met sproeikop over mijn terras. Kwartiertje laten intrekken, schoon borstelen met een harde bezem en klaar.” Wees echter niet te kwistig met de azijnfles. Regenwormen kunnen namelijk niet zo goed tegen het zure ‘natuur’goedje, weet Kempenaar. “In grote hoeveelheden kan het schadelijk zijn voor de diertjes.”

Bron | Ik ben Iris niet, De Voedzame Keuken, iStock (beeld)

Ook goed om te weten

Argh, onkruid! Zo kom je ervanaf

Zo krijg je grauw wasgoed weer wit

Zo vaak moet je je wasmachine schoonmaken (ja, echt)

Bekijk ook:

Artikelen van margriet.nl in je mailbox ontvangen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief via margriet.nl/nieuwsbrief

Ook interessant