Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Wonen & Tuinieren

Oude tomaten over? Kweek je eigen tomatenplant

tomatenplant-kweken-van-een-oude-tomaat.jpg

Zijn je tomaten overrijp? Gooi ze dan niet weg. Je kunt ze namelijk ook in de grond stoppen en er zelf nieuwe tomaten van groeien. Zo kun je heel makkelijk je eigen tomatenplant kweken van een oude tomaat. 

Met een klein beetje geduld eet je binnenkort tomaten van je eigen tomatenplant. 

Een tomatenplant kweken van een oude tomaat

Het zal je vast niet ontgaan zijn dat een tomaat bomvol zaadjes zit. Meestal eet je die gewoon op, maar je kunt ze ook gebruiken om je eigen tomatenplant mee te kweken. Zeker als je nog een oude tomaat hebt liggen, die al te rijp is om nog op te eten, is dit ideaal om je eigen tomatenplant te starten. Binnen een paar maanden heb je al resultaat. 

Zelf aan de slag

Om met een oude tomaat een tomatenplant te kweken heb je een grote pot aarde nodig. Vul ongeveer driekwart van de pot met aarde of compost. Snij de tomaat in plakjes, of bij kleine cherrytomaatjes alleen doormidden, en verdeel deze over de potgrond. Bedek de tomaat vervolgens met een klein laagje aarde van ongeveer drie centimeter. Geef de tomaten regelmatig water en zorg dat ze in een ruimte met een kamertemperatuur van twintig graden staan. Na één tot twee weken kun je de eerste kiemplantjes al boven de grond verwachten. 

Lees ook: Déze slimme keukentip laat tomaten veel lekkerder smaken

De beste tomaat kiezen

Wanneer de eerste kiemplantjes boven de aarde uitkomen zijn dit er vaak al zo’n vijftig tot zestig. Dit is natuurlijk heel veel, dus maak een selectie van ongeveer vier van de grootste kiemplantjes. Deze zijn namelijk het sterkste. Je uitgekozen kiemplantjes kun je voorzichtig met wat potgrond uit de aarde halen en overpotten in een nieuwe pot, zodat ze verder kunnen groeien. Tomaten houden namelijk wel van een beetje ruimte. Je kunt uiteindelijk uit deze vier plantjes het sterkste en grootste exemplaar kiezen. Dat wordt jouw uiteindelijke tomatenplant. Je kunt ervoor kiezen om de plant in een pot te houden of ‘m in de grond te zetten. Kies in beide gevallen een zonnig plekje uit, want tomaten zijn dol op de zon. Binnen een paar maanden kun je hier de eerste tomaten al van plukken.  

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.  

Bron | Eigen Huis & Tuin, Tuinen
Beeld | iStock

Voice Algemeen

Wil jij meer van dit soort handige tips en lifehacks, zónder dat je ernaar hoeft te zoeken? Krijg ze dan nu dagelijks te horen van Margriet! Via de Google Assistent op je telefoon of tablet, óf je Google Home, kun je heel makkelijk met Margriet praten en dagelijks de slimste en handigste tips krijgen. Klik hier om direct de tip van vandaag te beluisteren. Meer uitleg nodig? Klik dan hier

Ook interessant